Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka z polewą czekoladową i skórką kandyzowaną

Ciastka z polewą czekoladową i skórką kandyzowaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 3417

Dodano:

Odsłon: 141

Kruche ciastka z polewą czekoladową ozdobione cytrusową skórką kandyzowaną. Szybkie i proste w przygotowaniu a do tego lepsze niż kupne:)

Składniki

  • mąka pszenna 12 łyżek
  • cukier puder 2 łyżki
  • cukier waniliowy 1 op
  • soda oczyszczona 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • masło 20 dag
  • żółtka 3 szt
  • kwaśna śmietana 1 łyżka
  • polewa:
  • masło 0,5 kostki
  • kakao 1 łyżka kopiasta
  • cukier 4 łyżki
  • woda 1 łyżka
  • tłuszcz do formy
  • skórka cytrusowa kandyzowana do dekoracji
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, sodę, cukier puder, dodajemy sól, cukier waniliowy i zimne masło. Wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, żółtka i dokładnie wyrabiamy. Ciasto możemy rozwałkować i wykrawać ciasteczka lub uformować dwa wałki o średnicy ok. 5 cm i kroić plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ciasteczka układamy na natłuszczonej blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy ok. 15 min.

  2. Ciastka studzimy.
    Przygotowujemy polewę: masło roztapiamy, dodajemy kakao, cukier i wodę. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając do czasu aż cukier całkowicie się roztopi i powstanie gładka, jednolita polewa. Polewę lekko studzimy, ozdabiamy nią ciasteczka i od razu posypujemy kandyzowaną skórką cytrusową. Odstawiamy by polewa stężała.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń