Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Desery
  • Ciasto 3 bit bez pieczenia
  • Desery
  • Przepis na

Ciasto 3 bit bez pieczenia

01.11.2024 Odsłon: 638
5.0 (5 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na prosty deser, który idealnie sprawdzi się i na świątecznym stole, i jako dodatek do popołudniowej kawy. Tym razem na nasze stoły trafi ciasto 3 bit, które połączy w sobie smak karmelu, waniliowego kremu budyniowego i puszystej bitej śmietany. Krem budyniowy jest gładki, z wyraźnie wyczuwalną nutą wanilii, która świetnie współgra z bitą śmietaną. Krakersy na spodzie pozostały lekko chrupiące, co przyjemnie przełamuje strukturę całości, a sól w nich zawarta podbija słodycz karmelu i pozostałych warstw. Proste w przygotowaniu ciasto, które zachwyci zarówno na rodzinnych imprezach, jak i na świątecznym stole.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blaszka 18 x 28 cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (1)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Napoje

Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Napoje Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy

Odsłon: 50

do 30 min 30 min
0
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2365

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2629

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Królik na obiad

Dania główne Królik na obiad

Polecam. Bardzo smaczne mięsko.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 891

do 15 min 15 min
9
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 207

do 30 min 30 min
7
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 792

do 15 min 15 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

hajduczek-naturalnie
hajduczek-naturalnie
Napoje

Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Napoje Likier z kwiatów akacji (i syrop przy okazji)

Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...

  • Impreza
  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy

Odsłon: 50

do 30 min 30 min
0
ewaeu
ewaeu
Zupy

Zupa gulaszowa z polędwicą

Zupy Zupa gulaszowa z polędwicą

Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.

  • Polska
  • Bez glutenu
  • Bez laktozy
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2365

do 30 min 30 min
8
ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2629

do 15 min 15 min
7
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Królik na obiad

Dania główne Królik na obiad

Polecam. Bardzo smaczne mięsko.

  • Impreza
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 891

do 15 min 15 min
9
fafiatko
fafiatko
Przekąski

Kotlety gryczane z grzybami

Przekąski Kotlety gryczane z grzybami

Jarskie kotleciki pełne smaku.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Grzyby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kotlety
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 207

do 30 min 30 min
7
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Prosta, szybka, ale przede wszystkim smaczna surówka z pora i kukurydzy, Świe...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 792

do 15 min 15 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Desery
Smaker
Ciasto 3 bit bez pieczenia
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Krem budyniowy
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 150 g masła
Warstwa śmietanowa
  • 300 ml śmietanki kremówki (36%)
  • 150 g serka mascarpone
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
Dodatkowo
  • 200 – 250 g krakersów
  • 200 g karmelu
  • 10 g gorzkiej czekolady (72%)
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj budyń, który stanowi bazę kremu. Do średniej wielkości rondelka przelej około 500 ml mleka i dodaj do niego 50 g drobnego, białego cukru. Zawartość rondelka krótko wymieszaj, tylko do rozpuszczenia cukru, i podgrzewaj na średnim ogniu, aż płyn zacznie się powoli gotować.

2

Do pozostałych 250 ml mleka dodaj dwa opakowania budyniu śmietankowego bez cukru i łyżeczkę pasty waniliowej, a następnie krótko wymieszaj, do całkowitego połączenia się składników. Jeśli nie masz pod ręką pasty, możesz użyć ekstraktu waniliowego lub podmienić część cukru na taki z wanilią.

3

Z tak przygotowaną bazą budyniową powróć na kuchenkę, gdzie mleko powinno już się lekko gotować. Zmniejsz ogień pod rondelkiem na niski i dodaj budyń do gotującego się mleka, stale mieszając zawartość naczynia. W ten sposób w budyniu nie wytworzą się nieprzyjemne grudy. Po połączeniu się składników zwiększ ogień na średni i gotuj całość, stale mieszając, do uzyskania gęstego, ale nadal płynnego budyniu. Nie przerywaj mieszania, bo budyń może się przypalić, a wtedy nabierze gorzkiego smaku i trzeba będzie zacząć od nowa.

4

Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmij rondelek z ognia i przelej jego zawartość do szerokiego naczynia. Budyń przykryj folią spożywczą, żeby na jego wierzchu nie utworzył się nieprzyjemny kożuch, i odstaw do całkowitego wystudzenia.

5

Kiedy budyń jest chłodny, przygotuj spód ciasta. Ułóż słone krakersy na dnie blaszki o rozmiarach 18 x 28 cm. Dno formy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia, a jej boki papierem lub folią rantową. Ja krakersy układam w cegiełkę, z niewielkim przesunięciem, najciaśniej jak to tylko możliwe. Na ułożone krakersy wyłóż około 200 g karmelu i rozprowadź go powoli po całej powierzchni. Jeśli nie masz pod ręką karmelu, użyj kajmaku – sprawdzi się równie dobrze. Jeśli, tak jak ja, używasz karmelu, warto go lekko podgrzać. Wtedy rozprowadzenie go na krakersach będzie o wiele łatwiejsze.

6

Karmel przykryj kolejną warstwą krakersów. Układam ją identycznie jak poprzednią, z tą różnicą, że robię to pod kątem 90 stopni względem pierwszej warstwy. Dzięki temu spód gotowego ciasta pozostanie zwarty i nie będzie się rozpadać w trakcie krojenia deseru. Blaszkę z gotowym spodem odstaw do lodówki na czas przygotowania kremu budyniowego.

7

Ucieraj 150 g miękkiego masła przez kilka minut przy pomocy miksera do uzyskania jasnej, puszystej masy. Zarówno wystudzony budyń, jak i masło, powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego polecam wyjąć je z lodówki na przynajmniej godzinę przed przygotowaniem kremu. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji, oczyść ściany miski przy pomocy sylikonowej szpatułki. Warto ten krok powtarzać co jakiś czas. Da nam to pewność, że wszystko łączy się ze sobą tak jak powinno.

8

Do tak przygotowanego masła dodaj wystudzony budyń. Rób to powoli, po jednej łyżce naraz, i za każdym razem dosyć szybko, ale dokładnie, ucieraj zawartość naczynia przed dodaniem kolejnej porcji. Nie wydłużaj niepotrzebnie czasu ucierania, bo całość może się rozwarstwić. Po dodaniu całego budyniu krem może być dosyć płynny, ale po nocy w lodówce w pełni się zestali.

9

Gotowy krem budyniowy przełóż na przygotowany wcześniej spód z krakersów i rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni. Przykryj krem budyniowy kolejną warstwą krakersów. Ja robię to identycznie jak przypadku poprzedniej warstwy: układam je w cegiełkę, z niewielkim przesunięciem, najciaśniej jak to tylko możliwe. Na całe ciasto zużyłem około 220 g, co u mnie przełożyło się na 1 ½ paczki, ale ich ilość będzie zależeć od tego, w jaki sposób będziecie je przycinać i jak ciasno układać.

10

Blaszkę odstaw do lodówki i zajmij się warstwą śmietanową. Do dużej miski wlej 300 ml zimnej śmietanki (36%). Dodaj do niej 150 g zimnego serka mascarpone, 40 g cukru pudru i solidną łyżeczkę pasty waniliowej. Zawartość naczynia ubijaj przy pomocy miksera do osiągnięcia sztywnej masy. Ubijanie polecam zacząć od niskich obrotów i stopniowo zwiększać moc miksera, wraz ze wzrostem objętości kremu. Pozwoli wam to uniknąć dużej chmury cukru pudru unoszącej się w kuchni.

11

Gotowy krem śmietankowy przełóż na ciasto i rozprowadź go równą warstwą po całej powierzchni. Po wstępnym schłodzeniu krem budyniowy powinien nabrać trochę struktury, co ułatwi rozprowadzanie i wyrównanie śmietany. Na końcu pokryj wszystko startą, ciemną czekoladą. Tak przygotowane ciasto odłóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, do całkowitego zestalenia.

12

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki