Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie, delikatne, słodkie i szybkie ciasto, nie wymagające dużego nakładu pracy ani szczególnych umiejętności kulinarnych. Proste, smaczne, idealne do kawy. Dzieci też na pewno je polubią! Porcja na dużą blachę
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 176
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 176
Składniki
Budynie gotujemy w niecałym litrze mleka (najepiej 1,5l lub 1,7l) i studzimy.
Herbatniki ściśle układamy na dnie blachy, możemy maczać je w mleku (będą mięciutkie a ciasto będzie lepsze). Masę kajmakową podgrzewamy i rozprowadzamy po herbatnikach.
Na rozprowadzonej masie kajmakowej układamy kolejną warstwę herbatników.
Do miski wrzucamy kostkę margaryny i porządnie rozcieramy ją mikserem. Następnie po łyżce dodajemy ostudzony budyń, za każdym razem dokładnie miksując i pilnując, żeby masa się nie zwarzyła.
Wykładamy masę na herbatniki, wyrównujemy i dokładamy kolejną warstwę herbatnikową (to ciasto powinno nazywać się herbatnik, nie 3BIT...) Teraz pora na warstwę śmietanową: kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku, studzimy i powoli wlewamy do ubitej śmietany, cały czas miksując.
Ubitą śmietanę wykładamy na herbatniki i wyrównujemy. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Wierzch dekorujemy startymi kostkami czekolady, sypiemy kakao lub karobem. Możemy użyć czekoladowej polewy, ale musimy dołożyć na śmietanę kolejną warstwę herbatników :))