Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 124 Ocena: 4090
Dodano: 30.09.2011
Odsłon: 18913
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
gotujemy wodę z 100 gramami masła. Do wrzącej wody z masłem wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy około 2 minuty aby nie powstały grudki. Musi wyjść nam zwarta klucha.
Kluche ciasta przekładamy do miski i zostawiamy aby lekko przestygła.
Do lekko przestygniętego ciasta wbijamy powoli po jednym jajku i ciągle mieszamy mikserem. Musimy bardzo dokładnie wymieszać ciasto z jajkami.
ciasto dzielimy na dwie części. Jedną cześć rozsmarowujemy na blaszce wusmarowanej olejem i posypanej bułka tarta i pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp 200-220 stopni. Po upieczeniu jednedo placka z drugiej połowy ciasta pieczemy drugi placek.
Zabieramy się za zrobienie kremu. Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu. margarynę ucieramy na białą masę,. dodajemy żółtka i cukier puder. Nadal ucierając dodajemy ostudzony budyń..
Na pierwszym placku rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki, na to wykładamy krem i przykrywamy drugim plackiem. Całość posypujemy cukrem pudrem. Schładzamy w lodówce.
SMACZNEGO:)
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

sloneczko77 24 maja 2013Zgłoś do usunięcia
Ciasto wyglada b.apetycznie, chetnie wpadne na degustacje.Prosze podaj na jakiej blasze pieklas(wymiary),pozdrawiam,Sloneczko
0 Kto głosował? | Odpowiedz

viktoria 19 czerwca 2012Zgłoś do usunięcia
ciasto wyszło pyszne,ale niestety masa ześlizgiwała się z dżemu:(0 Kto głosował? | Odpowiedz

kia73 30 września 2011Zgłoś do usunięcia
cudnie wygląda to ciacho:) jutro piekę:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 30 września 2011Zgłoś do usunięcia
Karpatka grzechu warta;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

kaska1 30 września 2011Zgłoś do usunięcia
Super pomysl z tym dzemem. W niedziele wyprobuje.0 Kto głosował? | Odpowiedz