Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Połączenie karmelu, orzeszków i czekolady brzmi jak trio idealne? Nie tylko brzmi, ale też tak smakuje. To ciasto jest idealne na zaspokojenie ochoty na słodkie, a w towarzystwie kawki smakuje idealnie. Dodatkowo jest banalnie proste w przygotowaniu!
mikser, blaszka do pieczenia/brytfanka, garnek, rózga, miska
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 355
Składniki
Blaszkę 20x25cm wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć pierwszą warstwę herbatników. Do garnka wlać 750ml mleka, cukier oraz cukier waniliowy, wstawić na średni ogień. W miseczce umieścić pozostałe 250 ml mleka oraz proszki budyniowe, dokładnie wymieszać. Gdy mleko z cukrami się zagotuje powoli wlać mieszankę budyniową i zagotować, ciągle mieszając rózgą. Odstawić do ostudzenia, na wierzch położyć folię spożywczą tak, aby dotykała budyniu.
Gdy budyń całkowicie ostygnie w misce ubijać miękkie masło na jasny puch. Trwa to ok. 10 minut. Gdy masło jest dobrze ubite dodawać do niego łyżka po łyżce ostudzony budyń miksując. Na herbatniki wyłożyć połowę powstałej masy budyniowej, na to kolejną warstwę herbatników, połowę masy kajmakowej, ponownie herbatniki, pozostała masa budyniowa, herbatniki, masa kajmakowa.
W rozgrzanej patelni umieścić orzeszki ziemne (ok. 2-3 garście) i uprażyć. W międzyczasie można rozpuścić czekoladę, do rozpuszczonej czekolady dodać trochę oleju lub mleka. W przypadku mleka dodawać małymi chlustami i dokładnie mieszać - na początku powstaje zbita masa, ale dodawać po trochu mleka i mieszać, aż powstanie polewa czekoladowa. Uprażone orzeszki wyłożyć na wierzch ciasta, polać polewą czekoladową i teraz najtrudniejsze - poczekać ok. 2/3 godzinki. Ciasto oczywiście umieścić w lodówce, smacznego!