Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto ananasowe"
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 300
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 51
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 60
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 300
Składniki
Marchewki obierz, opłucz i osusz, a potem zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Osącz plasterki z jednej puszki ananasa, pokrój je w kosteczkę.
W misce wymieszaj rozdrobnioną marchewkę i ananasa. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cukier, płatki owsiane oraz kilka posiekanych migdałów. Na koniec dodaj olej oraz mus jabłkowy. Wszystkie ciasta starannie wymieszaj.
Tortownicę (26 cm) wyłóż pergaminem. Przełóż ciasto. Piecz około 50 minut w temp. 180 st. Wyjmij, odstaw na godzinę, by ciasto ostygło.
Na krem zmiel 10 dag orzechów (najlepiej nerkowca). Do wysokiego naczynia wlej mleko kokosowe i 2 łyżki syropu ananasowego (z puszki). Dodaj orzechy oraz sok i skórkę z 2 limonek, zmiksuj całość na krem. Schłodź. Resztę ananasa pokrój w kostkę. Upraż na patelni z płatkami (lub wiórkami) kokosowymi. Ciasto posmaruj kremem. Udekoruj ananasem z płatkami kokosa.
16 porcji, czas ok. 100 min; porcja – 430 kcal, cena 1,80 zł.
Tradycyjnie do wypieków, kremów i deserów wykorzystuje się wiórki kokosowe. Do ozdabiania warto jednak wypróbować płatki z wysuszonego miąższu kokosa. Są one bardziej aromatyczne, chrupiące i dekoracyjne.Źródło: Świat kobiety