Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto ze składników, które są w każdym domu. Spód jest bardzo kruchy i prawie niesłodki, za to masa słodko-kwaśna i smakuje niesamowicie.
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 136
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 221
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 497
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 136
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 221
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło posiekać na stolnicy, aż powstaną grudki. Dodać żółtko i śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy (26cm), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ok. 25-30 minut, potem ostudzić.
Masło rozpuścić w garnku z wodą, cukrem i kakao. Dobrze wymieszać, żeby masa była gładka i bez grudek. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dżem zmiksować z rodzynkami, mascarpone i aromatem. Połączyć z ostudzoną masą. Dodać pokruszone biszkopty i dokładnie wymieszać.
Masę wyłożyć na ostudzone kruche ciasto. Oba rodzaje czekolady zetrzeć i wiórkami posypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 3-5 godzin, aby masa stężała. Smacznego :)