Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bajaderka

Przepis dnia 2021-01-28
Ciasto bajaderka

Autor:

Przepisów i artykułów: 237 Ocena: 2858

Dodano:

Odsłon: 14308

Szybkie ciasto ze składników, które są w każdym domu. Spód jest bardzo kruchy i prawie niesłodki, za to masa słodko-kwaśna i smakuje niesamowicie.

Składniki

  • Kruchy spód: 125g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 5 łyżek kwaśniej śmietany
  • Bajaderka: 300g biszkoptów
  • 150g serka mascarpone
  • 125g masła
  • 125ml wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 słoik (350g) dżemu z czarnych porzeczek
  • 100g rodzynek
  • aromat waniliowy
  • po 50g gorzkiej i białej czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto bajaderka

Przygotowanie

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i masło posiekać na stolnicy, aż powstaną grudki. Dodać żółtko i śmietanę i zagnieść szybko ciasto. Ciastem wylepić dno tortownicy (26cm), ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ok. 25-30 minut, potem ostudzić.

  2. Masło rozpuścić w garnku z wodą, cukrem i kakao. Dobrze wymieszać, żeby masa była gładka i bez grudek. Zdjąć z ognia i ostudzić. Dżem zmiksować z rodzynkami, mascarpone i aromatem. Połączyć z ostudzoną masą. Dodać pokruszone biszkopty i dokładnie wymieszać.

  3. Masę wyłożyć na ostudzone kruche ciasto. Oba rodzaje czekolady zetrzeć i wiórkami posypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na 3-5 godzin, aby masa stężała.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń