Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto balowe to ciekawa wariacja na temat włoskiego tiramisu. Niby znajdują się tu wszystkie składniki, które są i w klasycznym przepisie: mascarpone, biszkopty, kawa. Jednak ciasto zawdzięcza swoją nazwę czemuś więcej. Likier Bailey’s nadaje mu bardzo ciekawego i charakterystycznego smaku. Z pewnością deser ten świetnie sprawdzi się właśnie podczas balu czy ważnych wydarzeń rodzinnych, gdzie tak mocno nasączone alkoholem ciasto będzie po prostu idealne.
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 350
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 548
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 754
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 350
Prosta i łatwa sałatka z makaronem orzo, ananasem, ogórkiem i kukurydzą. Do n...
Odsłon: 548
Piersi kacze przygotowane na niedzielny obiad. Piersi wyszły smaczne, mięsko...
Odsłon: 754
Składniki
Wymieszaj w płaskiej misce zimną kawę z ¾ likieru. Przełóż do tej mieszanki biszkopty i pozwól im nasiąknąć płynem.
Formę o wymiarach 22x22 cm wyłóż ok. 1/3 biszkoptów. Nie przejmuj się, jeśli nie zachowały nieskazitelnego kształtu.
Oddziel żółtka od białek. Jedno białko możesz zachować do innego przepisu. Utrzyj ze sobą żółtka z cukrem na gęstą masę. Dodaj pozostały likier oraz serek mascarpone. Wymieszaj do uzyskania konsystencji musu.
W osobnej miseczce ubij jedno białko na sztywną pianę. Przełóż je do kremu i delikatnie wymieszaj. Na wyłożonych w formie herbatnikach rozsmaruj ok. ¼ kremu. Następnie ponownie ułóż 1/3 herbatników, ¼ kremu i pozostałe herbatniki oraz ¼ kremu. Pozostały krem przenieś do rękawa cukierniczego i uformuj na wierzchu ciasta miękkie szczyty.
Całe ciasto owiń szczelnie folią aluminiową i włóż do lodówki na całą noc. Ciasto balowe podawaj po bardzo dobrym schłodzeniu, posypane na wierzchu kakao.