Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne, letnie ciasto banana mama to nic innego jak sernik na zimno ze świeżymi truskawkami, wzbogacony o mus z bananów. Nie od dziś wiadomo, że truskawki i banany to bardzo trafione połączenie. W towarzystwie smaku wanilii i czekolady smakują jeszcze lepiej! Ten owocowy sernik, który przygotujesz bez pieczenia, może stać się hitem każdej imprezy – nie tylko w sezonie letnim! Świeże truskawki możesz z powodzeniem zastąpić mrożonymi.
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 136
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 105
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22743
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 136
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 145
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 105
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22743
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy około 24 cm.
Rozdrobnij herbatniki (np. tłuczkiem do ziemniaków). Wymieszaj z masłem. Wyłóż na dno tortownicy o średnicy 24 cm. Wyrównaj warstwę herbatników i dociśnij. Wstaw do lodówki. Podgrzej wodę do temperatury 60-70°C. W 250 ml rozpuść żelatynę, a w 350 ml – galaretkę. Odstaw do wystudzenia.
Umyj truskawki i usuń z nich szypułki. Nieco ponad połowę zblenduj na mus, a resztę przekrój na połówki lub ćwiartki (jeśli owoce są duże). Obierz banany i pokrój na mniejsze kawałki. Zblenduj i zmiksuj z musem truskawkowym i cukrem. Zmiksuj owoce z serkiem waniliowym. Nie przestając miksować, cienką stróżką wlej do masy serowo-owocowej przestudzoną żelatynę.
Masę przelej do tortownicy i wstaw do lodówki. Gdy nieco stężeje, wyłóż na nią pokrojone truskawki i zalej przestudzoną galaretką truskawkową. Wstaw ciasto banana mama do lodówki na co najmniej kilka godzin – najlepiej na całą noc.