Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne maślano-bananowe ciasto z orzechami włoskimi obtoczonymi w karmelu.
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8638
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 696
Kokosowy deser z herbatnikami i słodką, chrupiącą kokosową pierzynką. Deser j...
Odsłon: 8638
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 74
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 696
Składniki
Wyłożyć papierem do pieczenia okrągłą formę z wyjmowaną obręczą ( ok 22 cm średnicy). Wszystkie ( za wyjątkiem orzechów) składniki na wierzch umieścić w garnku i zagotować. Gotować ok 1 minuty, mieszanka ma bulgotać. Wyłączyć ogień, dodać orzechy, wylać wszystko na spód formy i równomiernie rozłożyć orzechy.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej ubić mikserem masło i cukier na jasną masę ( ok 5 minut). Wbijać po 1 jajku mieszając dokładnie. Dodać banany, śmietanę i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Na końcu dodać suche składniki i wymieszać wszystko. Wlać ciasto na karmel z orzechami, Piec ok 40-45 minut. Przestudzić ciasto ok 15 minut, odpiąć obręcz i wyłożyć ciasto na talerz, karmelową stroną do góry.