Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto bananowe z karmelizowanymi orzechami

Ciasto bananowe z karmelizowanymi orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 2523

Dodano:

Odsłon: 3198

Delikatne maślano-bananowe ciasto z orzechami włoskimi obtoczonymi w karmelu.

Składniki

  • WIERZCH
  • 50 gr masła
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 50ml słodkiej śmietany 18% lub 30%
  • szklanaka orzechów włoskich
  • CIASTO
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 110 gram masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 duże jajka
  • 2-3 zgniecione banany ( około 1 szklanki pure z bananów)
  • 3 łyżki śmietany gęstej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wyłożyć papierem do pieczenia okrągłą formę z wyjmowaną obręczą ( ok 22 cm średnicy). Wszystkie ( za wyjątkiem orzechów) składniki na wierzch umieścić w garnku i zagotować. Gotować ok 1 minuty, mieszanka ma bulgotać. Wyłączyć ogień, dodać orzechy, wylać wszystko na spód formy i równomiernie rozłożyć orzechy.

  2. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i sól. W drugiej ubić mikserem masło i cukier na jasną masę ( ok 5 minut). Wbijać po 1 jajku mieszając dokładnie. Dodać banany, śmietanę i ekstrakt waniliowy, wymieszać. Na końcu dodać suche składniki i wymieszać wszystko. Wlać ciasto na karmel z orzechami, Piec ok 40-45 minut. Przestudzić ciasto ok 15 minut, odpiąć obręcz i wyłożyć ciasto na talerz, karmelową stroną do góry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pelen_brzuszek 30 marca świetny dodatek orzechów, dodaję smaczku :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 30 marca Zjadłabym chętnie ten kawałek :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń