Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z adwokatowym kajmakiem, bananami i kremem budyniowym. Aby złagodzić słodycz, posypany gorzkimi, prażonymi ziarnami kakaowca. Smakuje wyśmienicie!
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7862
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 289
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3095
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7862
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 289
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 3095
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 590
Składniki
Biszkopt: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę z odrobiną cukru. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Do żółtek dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy białka i mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po ostudzeniu ciasto kroimy na pół. Krem budyniowy: Zaczynamy od masy kajmakowej. Przekładamy ją do garnka i lekko podgrzewamy. Połowę wykorzystamy do masy, resztą posmarujemy ciasto. W 700 ml mleka przygotowujemy budyń z obu opakowań budyniu i dodatkowej mąki. Powinien być bardzo gęsty. Zostawiamy do schłodzenia pod przykryciem (najlepiej sprawdza się przykrycie folią spożywczą w taki sposób, aby folia dotykała budyniu). Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na gładką masę. Dodajemy partiami budyń i na końcu połowę masy kajmakowej adwokatowej. Składamy ciasto: Blachę wykładamy wysoko folią aluminiową. Dolny blat biszkoptu smarujemy połową masy kajmakowej, na to układamy plasterki bananów (powinny leżeć obok siebie i pokryć całą powierzchnię ciasta). Na to wylewamy 2/3 masy, układamy górny biszkopt i wykładamy pozostałą masę. Na koniec posypujemy prażonymi ziarnami kakaowca. Wkładamy do lodówki na całą noc. Ciasto podajemy schłodzone.