Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny biszkopt kakaowy, przełożony bita śmietaną. Teraz ciężko znaleźć dobrą Basię w cukierni. Dlatego najlepiej zrobić samemu. Tym bardziej, że to nic trudnego. Moja Basia jest bardzo delikatna bo nie dodaję do śmietany żelatyny, ani innych zagęstników, ale taką właśnie lubię :) Dodałam tylko łyżkę cukru waniliowego. Ciasto kilka godzin musi postać w lodówce,żeby masa śmietanowa była zwarta. Najlepiej jak zostawimy ciasto w lodówce na całą noc.
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1932
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1754
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 113
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1932
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1754
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 113
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Składniki
Białka ubić ze szczypta soli, następnie powoli wsypywać cukier. Dodać żółtka, całyczas ubijając. Do masy jajecznej wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować chwilę mikserem na najniższych obrotach, następnie wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni, 25-30 minut.
Wystudzone ciasto przekroić na dwa blaty. Górną część ciasta obrócić wierzchem do dołu. Wtedy będziemy mieli równą powierzchnie na górze. Do szklanki wlać wodę, sok z cytryny i wsypać cukier. Wymieszać i nasączyć dolny blat ciasta.
Śmietanę ubić na gęsty krem z cukrem waniliowym (przed ubiciem śmietana powinna być dobrze schłodzona). Część śmietany wyłożyć na nasączony blat ciasta.
Rozsmarować i przykryć drugim blatem. Na wierzch wyłożyć pozostała śmietanę i wyrównać powierzchnię. Wstawić na około godzinę do lodówki. Przygotować polewę. Do rondelka wrzucić masło, połamaną na kawałki czekoladę i wlać mleko. Podgrzać, mieszając do powstania jednolitej polewy. Gotową polewę odstawić do lekkiego przestudzenia, co jakiś czas mieszając. Uważajcie, żeby za bardzo nie wystudzić bo zrobi się za gęsta i ciężko będzie udekorować ciasto. Tak przygotowana polewą zrobić na cieście esy floresy :) Ciasto wstawić ponownie do lodówki i chłodzić kilka godzin, najlepiej całą noc.