Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto brzoskwiniowe z programu p. Ewy Wachowicz. Łatwe w przygotowaniu.
1. Wiórki kokosowe prażymy na patelni na złoty kolor i zostawiamy do wystygnięcia
2. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą
3. Zaparzamy mocną herbatę, wyciskamy odrobinę cytryny i dodajemy spirytus
4. Oddzielamy żółtka od białek
5. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i zwykły cukier. Całość miksujemy na gładką mase.
6. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
7. Delikatnie przekładamy ubite białka do masy z żółtek, następnie porcjami przesiewamy mąkę, wszystko mieszamy szpatułką.
8. Nagrzewamy piekarnik do 180st
9. Przekładamy biszkopt do tortownicy, wyrównujemy brzegi i wkładamy do piekarnika na 35-40 min
10. W czasie pieczenia gotujemy wodę na kisiele w proporcjach o połowę zmniejszone niż na opakowaniu i rozpuszczamy wszystkie w zimnej wodzie (według instrukcji). Wlewamy je do gotującej wody i energicznie mieszamy, od razu można zdjąć garnek z ognia. Kroimy brzoskwinie w małą kostkę i dodajemy do masy kisielowej.
11. Po upieczeniu biszkoptu dajemy mu chwilę odpocząć ok 10 min, następnie łyżką podlewamy ciasto herbatą ze spirytusem (ok 5 łyżek). Na górę wykładamy kisiele z brzoskwiniami. Wyrównujemy brzegi, posypujemy uprażonymi wiórkami i wkładamy do piekarnika, ta sama temp. i pieczemy jeszcze 15min. Ciasto już nie urośnie.
12. Ciasto gotowe zostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!
Delikatne i pyszne pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Smakują tam samo...
Odsłon: 16156
Lekki deser w wersji na zimno – pianka z truskawkami na spodzie z kruchych, c...
Odsłon: 7890
Cudowny dodatek do kawy. Świetnie smakują podawane z sosem czekoladowym, opró...
Odsłon: 4032
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 134
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 159
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 158
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 1520
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 178
Zapiekanka z mięsem mielonym i cukinią to super pomysł na obiad. Robię ją bar...
Odsłon: 134
Chcesz przygotować zdrowszą wersję ketchupu? W lecie chętnie po niego sięgamy...
Odsłon: 159
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 158
Placki z cukinii to niezwykle smaczna propozycja na lekki, pożywny obiad. Sta...
Odsłon: 1520
Wieprzowina pieczona długo w niskiej temperaturze jest soczysta, aromatyczna...
Odsłon: 178
Składniki
1. Wiórki kokosowe prażymy na patelni na złoty kolor i zostawiamy do wystygnięcia 2. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą 3. Zaparzamy mocną herbatę, wyciskamy odrobinę cytryny i dodajemy spirytus 4. Oddzielamy żółtka od białek 5. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i zwykły cukier. Całość miksujemy na gładką mase. 6. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. 7. Delikatnie przekładamy ubite białka do masy z żółtek, następnie porcjami przesiewamy mąkę, wszystko mieszamy szpatułką. 8. Nagrzewamy piekarnik do 180st 9. Przekładamy biszkopt do tortownicy, wyrównujemy brzegi i wkładamy do piekarnika na 35-40 min
10. W czasie pieczenia gotujemy wodę na kisiele w proporcjach o połowę zmniejszone niż na opakowaniu i rozpuszczamy wszystkie w zimnej wodzie (według instrukcji). Wlewamy je do gotującej wody i energicznie mieszamy, od razu można zdjąć garnek z ognia. Kroimy brzoskwinie w małą kostkę i dodajemy do masy kisielowej. 11. Po upieczeniu biszkoptu dajemy mu chwilę odpocząć ok 10 min, następnie łyżką podlewamy ciasto herbatą ze spirytusem (ok 5 łyżek). Na górę wykładamy kisiele z brzoskwiniami. Wyrównujemy brzegi, posypujemy uprażonymi wiórkami i wkładamy do piekarnika, ta sama temp. i pieczemy jeszcze 15min. Ciasto już nie urośnie. 12. Ciasto gotowe zostawiamy do ostygnięcia. Smacznego!
Przepisy Desery
Desery
Fale Dunaju
Desery
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Desery
Proste ciasto z owocami
Desery
Jagodzianki
Fale Dunaju
Pyszne ciasto o pięknej nazwie Fale Dunaju
Odsłon: 231
Mini serniczki z borówkami na ciepło
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 152