Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkopt brzoskwiniowy

Ciasto biszkopt brzoskwiniowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 38

Dodano:

Odsłon: 3118

Ciasto brzoskwiniowe z programu p. Ewy Wachowicz. Łatwe w przygotowaniu.

Składniki

  • Składniki: Na biszkopt: 5 białek 5 żółtek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki
  • dodatkowo: 4 kisiele brzoskwiniowe lub morelowe każdy po 40g 4 średnie brzoskwinie lub 2 puszki brzoskwiń w zalewie wiórki koko
  • Tortownica 24cm
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Wiórki kokosowe prażymy na patelni na złoty kolor i zostawiamy do wystygnięcia
    2. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą
    3. Zaparzamy mocną herbatę, wyciskamy odrobinę cytryny i dodajemy spirytus
    4. Oddzielamy żółtka od białek
    5. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i zwykły cukier. Całość miksujemy na gładką mase.
    6. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę.
    7. Delikatnie przekładamy ubite białka do masy z żółtek, następnie porcjami przesiewamy mąkę, wszystko mieszamy szpatułką.
    8. Nagrzewamy piekarnik do 180st
    9. Przekładamy biszkopt do tortownicy, wyrównujemy brzegi i wkładamy do piekarnika na 35-40 min

  2. 10. W czasie pieczenia gotujemy wodę na kisiele w proporcjach o połowę zmniejszone niż na opakowaniu i rozpuszczamy wszystkie w zimnej wodzie (według instrukcji). Wlewamy je do gotującej wody i energicznie mieszamy, od razu można zdjąć garnek z ognia. Kroimy brzoskwinie w małą kostkę i dodajemy do masy kisielowej.
    11. Po upieczeniu biszkoptu dajemy mu chwilę odpocząć ok 10 min, następnie łyżką podlewamy ciasto herbatą ze spirytusem (ok 5 łyżek). Na górę wykładamy kisiele z brzoskwiniami. Wyrównujemy brzegi, posypujemy uprażonymi wiórkami i wkładamy do piekarnika, ta sama temp. i pieczemy jeszcze 15min. Ciasto już nie urośnie.
    12. Ciasto gotowe zostawiamy do ostygnięcia.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń