Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto biszkoptowe z bakaliami to puszysta i delikatna uczta dla podniebienia. Lekkie jak chmurka ciasto, które przygotujesz z prostych składników, będzie idealnym dodatkiem do kawy lub podjęcia niespodziewanych gości. Wypiek jest aromatyczny, wilgotny i pełny smaku suszonych owoców oraz bakalii. Dodaj do niego swoje ulubione składniki i stwórz własną kompozycję.
Ciasto biszkoptowe z bakaliami to wypiek, który wymaga nieco precyzji, ale jest stosunkowo prosty i szybki. Idealnie sprawdzi się jako szybki deser do popołudniowej kawy, domowy podwieczorek lub jako baza do bardziej skomplikowanych tortów - wystarczy przeciąć je ostrożnie na blaty i przełożyć ulubionym kremem. Jest to uniwersalny i klasyczny wypiek, które dzięki bakaliom zyskuje na teksturze i wartości odżywczej. To taki trochę prostszy i mniej absorbujący substytut panettone od Ania Gotuje - jest równie pyszny, wilgotny, mocno owocowy, ale nie wymaga dwóch dni przyrządzania.
Nieudana i lejąca się piana zwykle oznacza, że do białek dostało się żółtko lub tłuszcz, dlatego przed pracą upewnij się, że miska jest idealnie czysta. Pamiętaj, że białka powinny być w temperaturze pokojowej lub co najwyżej lekko schłodzone, bo takie ubijają się najlepiej. Cukier dosypuj delikatnie i partiami dopiero wtedy, kiedy białka są już puszyste i w miarę stabilne. Aby uratować pianę, możesz spróbować dodać szczyptę kremu z kamienia winnego lub pół łyżeczki soku z cytryny i ubijać dalej, ale nie gwarantuje to sukcesu.
Opadanie biszkoptu jest wynikiem gwałtownej zmiany temperatury lub nieprawidłowo ubitej piany z białek. Upewnij się, że jajka przed dodaniem do reszty masy są całkowicie sztywne i lśniące. Po wstawieniu formy do pieca nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 40 minut pieczenia, a po upieczeniu, uchyl drzwiczki i zostaw ciasto na 10-15 minut, aby stopniowo ostygło. Pozwoli to uniknąć szoku termicznego.
Opadanie bakalii jest częstym problemem przyrządzania ciast bakaliowych. Nie pomijaj namaczania i osuszania - zalanie ich wrzątkiem zmiękcza i dostarcza wody, przez co nie wchłaniają wilgoci z ciasta podczas pieczenia, co mogłoby je wysuszyć i spowodować ich opadnięcie. Ważne, aby potem je osuszyć ręcznikiem papierowym, aby nie wprowadzać nadmiaru płynów do masy. Następnie obtocz posiekane bakalie w łyżeczce mąki pszennej przed dodaniem do ciasta - mąka wchłonie wilgoć i ustabilizuje je. Delikatnie wmieszaj składniki na sam koniec jedynie kilkoma pociągnięciami łyżki, by równo rozlokować je w masie.
Zasady przygotowywania tego ciasta są bardzo podobne do klasycznego biszkoptu z 4 jaj. Nie wolno miksować masy po dodaniu mąki, ponieważ uaktywnia to gluten i niszczy pęcherzyki powietrza z ubitej piany, co prowadzi do opadnięcia i zbicia biszkoptu. Całość należy delikatnie mieszać szpatułką lub łyżką, używając ruchów od dołu do góry, tylko do połączenia składników. Bardzo ważna jest również mąka ziemniaczana, której nie można pominąć. Zastąpienie jej mąką pszenną sprawi, że ciasto będzie cięższe i mniej delikatne. Napowietrza biszkopt, czyniąc go bardziej aksamitnym i puszystym. Zwyczajowo stanowi ona ok. 10-15% suchych składników w biszkopcie.
Ciasto pieczemy przez około 50 minut. Kluczowy jest test suchego patyczka - patyczek wetknięty w środek ciasta powinien być całkowicie suchy i czysty po wyjęciu. Jeśli jest mokry, wydłuż czas pieczenia o dodatkowe 5-10 minut. Pilnuj wypieku, by nie stał się suchy i twardy. Nierówny wierzch i pęknięcia to wynik zbyt wysokiej temperatury pieczenia - wierzch biszkoptu zbyt szybko się ścina, a środek gwałtownie rośnie, próbując się wydostać na zewnątrz. Piecz ciasto dokładnie w 170 st. Celsjusza, w trybie góra-dół bez termoobiegu, co zapewnia równomierny wzrost.
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1654
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 970
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1654
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 970
Składniki
Przed przygotowaniem samego ciasta, zajmij się bakaliami. Zalej je wrzątkiem na 15 minut, a potem odczekaj aż się wystudzą i osuszą. Posiekaj je na kawałki i odstaw.
Białka oddziel od żółtek i dodaj do nich sól. Zacznij ubijać na wysokich obrotach miksera, najlepiej w wysokim naczyniu. Gdy zaczną robić się puszyste i gęste, zacznij dodawać cukier (tradycyjny i waniliowy). Rób to delikatnie i równomiernie. Piana powinna być gęsta, jednolita i błyszcząca.
Teraz zacznij dodawać żółtka, jedno po drugim, nie przestając miksować. Do masy dodaj olej i wymieszaj całość, tylko do połączenia składników. W małej misce przesiej mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj w kilku porcjach mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia do wcześniej przygotowanej masy. Całość powoli wymieszaj, najlepiej szpatułką albo łyżką. Na koniec wmieszaj bakalie. Ponownie połącz wszystkie składniki.
Wylej ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu, z grzaniem góra i dół. Piecz przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe i wystudzone ciasto biszkoptowe z bakaliami oprósz cukrem pudrem.