Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz aksamitne, puszyste i delikatne ciasta to ten wypiek jest dla ciebie. Przygotujesz go z prostych składników, które masz w domu.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 449
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 36
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5690
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 967
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 252
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 38227
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 449
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 36
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5690
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 967
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 252
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 38227
Składniki
Przed przygotowaniem samego ciasta, zajmij się bakaliami. Zalej je wrzątkiem na 15 minut, a potem odczekaj aż się wystudzą i osuszą. Posiekaj je na kawałki i odstaw.
Białka oddziel od żółtek i dodaj do nich sól. Zacznij ubijać na wysokich obrotach miksera, najlepiej w wysokim naczyniu. Gdy zaczną robić się puszyste i gęste, zacznij dodawać cukier (tradycyjny i wanilioweg). Rób to delikatnie i równomiernie. Piana powinna być gęsta, jednolita i błyszcząca.
Teraz zacznij dodawać żółtka, jedno po drugim, nie przestając miksować. Do masy dodaj olej i wymieszaj całość tylko do połączenia składników. W małej misce przesiej mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj w kilku porcjach mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia do wcześniej przygotowanej masy. Całość powoli wymieszaj, najlepiej szpatułką albo łyżką. Na koniec wmieszaj bakalie. Ponownie połącz wszystkie składniki.
Wylej ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu, z grzaniem góra i dół. Piecz przez około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Oprósz gotowe i wystudzone ciasto cukrem pudrem.