Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz aksamitne, puszyste i delikatne ciasta to ten wypiek jest dla ciebie. Przygotujesz go z prostych składników, które masz w domu.
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 7
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 20
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1998
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 7
Maje wnuki je uwielbiają, mogą też zagościć na stole świątecznym.
Odsłon: 20
Przygotowywanie pierogów może być czasochłonne, ale z tym prostym farszem pój...
Odsłon: 1998
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 29
Składniki
Przed przygotowaniem samego ciasta, zajmij się bakaliami. Zalej je wrzątkiem na 15 minut, a potem odczekaj aż się wystudzą i osuszą. Posiekaj je na kawałki i odstaw.
Białka oddziel od żółtek i dodaj do nich sól. Zacznij ubijać na wysokich obrotach miksera, najlepiej w wysokim naczyniu. Gdy zaczną robić się puszyste i gęste, zacznij dodawać cukier (tradycyjny i wanilioweg). Rób to delikatnie i równomiernie. Piana powinna być gęsta, jednolita i błyszcząca.
Teraz zacznij dodawać żółtka, jedno po drugim, nie przestając miksować. Do masy dodaj olej i wymieszaj całość tylko do połączenia składników. W małej misce przesiej mąkę pszenną wraz z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj w kilku porcjach mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia do wcześniej przygotowanej masy. Całość powoli wymieszaj, najlepiej szpatułką albo łyżką. Na koniec wmieszaj bakalie. Ponownie połącz wszystkie składniki.
Wylej ciasto na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza bez termoobiegu, z grzaniem góra i dół. Piecz przez około 50 minut, do tzw. "suchego patyczka". Oprósz gotowe i wystudzone ciasto cukrem pudrem.