Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami

Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 257 Ocena: 1822

Dodano:

Odsłon: 205

Przepyszne ciasto biszkoptowe z lekką masą śmietankową z sezonowymi truskawkami. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • Biszkopt;
  • 6 jajek (żółtka i białka osobno),
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa;
  • 750 ml śmietanki 30%,
  • 250 ml gęstej kwaśnej śmietany,
  • 2 paczki cukru waniliowego,
  • 1 łyżka żelatyny.
  • Dodatkowo ;
  • Około 700 g truskawek,
  • 2 galaretki truskawkowe.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto biszkoptowe z masą śmietanową i truskawkami

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy żółtka i miksujemy do momentu połączenia się składników. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy białkowej i lekko mieszamy drewnianą łyżką. Masę wlewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30-40 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy.

  2. Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanę 18%. Mieszamy do połączenia się składników.

  3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy i dodajemy do masy. Wykładamy na biszkopt.

    Truskawki kroimy w kostkę. Układamy na wierzchu masy.

    Galaretki rozpuszczamy w goracej wodzie. Gdy zaczną tężeć wlewamy na truskawki.

    Przechowujemy w lodówce.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń