Do góry

Desery Przepis na:

ciasto biszkoptowe z truskawkami, galaretką i kremem mascarpone

ciasto biszkoptowe z truskawkami, galaretką i kremem mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 711

Dodano:

Odsłon: 7336

Pyszne i łatwe do wykonania ciasto z truskawkami. Można oczywiście użyć innych owoców sezonowych - malin, wiśni, borówek, jeżyn. Polecam.

Składniki

  • jajka - 3 szt.
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • cukier - 3 łyżki
  • cukier waniliowy 1 łyżka
  • truskawki - 300 g
  • galaretka truskawkowa - 1 opakowanie
  • serek mascarpone - 150 g
  • śmietana 30% - 300 ml
  • cukier puder - 2 czubate łyżki
  • czekolada gorzka - 50 g
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • miód - 1 łyżka
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
ciasto biszkoptowe z truskawkami, galaretką i kremem mascarpone

Przygotowanie

  1. Jajka (powinny być w temperaturze pokojowej) ubić z cukrem i cukrem waniliowym na pianę.

  2. Mąkę przesiać przez sitko, wsypać do ubitych jajek, delikatnie wymieszać do połączenia składników.

  3. Blaszkę o wymiarach 22 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni około 20 minut. Wystudzić.

  4. Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić, dodać pokrojone na drobne kawałki truskawki. Wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

  5. Miód i sok z cytryny wymieszać z pół szklanki wody. Nasączyć wystudzony biszkopt.

  6. Na nasączony biszkopt wyłożyć tężejącą galaretkę z truskawkami. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

  7. Śmietanę ubić na krem. Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem, dodać do ubitej śmietany. Masę wyłożyć na galaretkę.

  8. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać gotowe ciasto. Dobrze schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń