Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto Boska Zachcianka znalazłam w starym notesie mojej cioci. Obok niego widniał dopisek "rewelacja!!", który przekonał mnie do tego, aby przetestować tę propozycję. Intuicja mnie nie zawiodła - ciasto smakuje rewelacyjne, a jego przygotowanie jest banalnie proste. Na pewno nie raz powrócę do tej receptury
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18271
Zapiekany makaron rurki z farszem ze szpinaku i ricotty to klasyczne, włoskie...
Odsłon: 3243
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2621
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 235
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 367
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 18271
Zapiekany makaron rurki z farszem ze szpinaku i ricotty to klasyczne, włoskie...
Odsłon: 3243
Szukasz pomysłu na szybki obiad, mam coś dla Ciebie. Chińska kuchnia, pełna w...
Odsłon: 2621
Kuchnia chińska to sztuka równowagi smaków, tekstur i aromatów, która od wiek...
Odsłon: 235
Brakuje Ci pomysłu na szybki i niewymagający obiad? No to zapraszam na proste...
Odsłon: 367
Składniki
Rozpocznij od rozpuszczenia białej czekolady w kąpieli wodnej. Jeśli wolisz, możesz zagotować pół szklanki śmietany i wtedy dodać pokrojoną czekoladę. Ważne, aby nie zagotować masy, tylko całkowicie rozpuścić czekoladę w podgrzanej śmietanie. Odstaw do wystudzenia.
Serek mascarpone zmiksuj krótko, a pod koniec dodaj masę czekoladową i ubijaj dalej aż składniki się połączą.
Śmietankę wyciągniętą z lodówki od razu umieść w misce i zacznij ubijać. Kiedy będzie gęsta, dodawaj po łyżce ubity serek mascarpone z białą czekoladą. Ubijaj tak długo aż masa będzie gęsta, jednolita i sztywna. Uważaj jednak, aby jej nie przebić.
Przygotuj formę. Wyłóż ją herbatnikami czekoladowymi. Na spód wyłóż połowę masy śmietanowej, niech będzie to cienka warstwa. Ponownie ułóż herbatniki i ostatnią część masy. Przykryj ją herbatnikami czekoladowymi.
Teraz zrób warstwę owocową. Do rondelka włóż owoce i wsyp cukier. Gotuj tak długo aż wiśnie całkowicie zmiękną, mogą zacząć się rozpadać. W osobnej szklance wmieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody. Wlej do gotujących się owoców, zamieszaj i poczekaj aż cała masa zgęstnieje. Odstaw na kilka minut do wystudzenia. Kiedy zacznie mocno tężeć i będzie już chłodna, wylej na herbatniki. Przełóż ciasto do lodówki minimum na kilka godzin.