Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty

Autor:

Przepisów i artykułów: 217 Ocena: 1197

Dodano:

Odsłon: 198

Moim zdaniem jest to wypiek, który sprawdzi się podczas wielu przyjęć czy spotkań ze znajomymi. Zarówno zachwyci osobo uwielbiające ciasta czekoladowe, jak i osoby lubiące nietypowe połączenia. To co urzekło mnie w tym wypieku to jego łatwość w przygotowaniu i niezwykły kokosowy smak, który jednak nie dominuje nad pozostałymi elementami ciasta. Wypiek ten skierowany do wszystkich miłośników łatwych i smacznych ciast zarazem.

Składniki

  • ciasto czekoladowe
  • mąka pszenna Typ 500 200 g
  • masło 125 g
  • cukier 120 g
  • kakao 30 g
  • Proszek do pieczenia 12 g
  • aromat waniliowy 5 ml
  • jajka 3 szt.
  • krem kokosowy
  • mleko kokosowe 400 ml
  • mleko 3,2% 300 ml
  • cukier 100 g
  • masło 100 g
  • kasza manna 50 g
  • Wiórki kokosowe 100 g
  • polewa czekoladowa
  • śmietana 30 % 150 ml
  • czekolada 70 % 100 g
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto czekoladowe: Miękką margarynę, wodę oraz kakao rozpuszczamy. Studzimy. Jajka wraz z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy wolnym strumieniem rozpuszczone składniki. Miksujemy. Dodajemy aromat , proszek do pieczenia oraz mąkę. Miksujemy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą kwadratowej formy do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ewentualne wybrzuszenie ciasta odcinamy.
    Krem kokosowy: Mleczko kokosowe dzień wcześniej umieszczamy w lodówce. Następnego dnia odlewamy wodę zostawiając tylko gęstą kokosową masę. 15o ml mleka, cukier i masę kokosową zagotowujemy. W zimnym mleku rozpuszczamy kaszę manną. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Gdy wszystkie składniki się zagotują dodajemy pozostałe zimne mleko z kaszą manną. Mieszamy. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń kokosowy. Miksujemy do połączenia się składników. Krem chłodzimy przez 30 minut w lodówce.
    Na wystudzone ciasto smarujemy krem. Ponownie chłodzimy 30 minut.
    Polewa czekoladowe: Zimną śmietanę wyjmujemy około dwie godziny przed podgrzaniem. Ciepła śmietanę podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia. Czekoladę łamiemy na kawałki. Do podgrzanej śmietany dodajemy połamana czekoladę. Mieszamy. Tak przygotowaną polewą zdobimy ciasto.

  2. Zapraszam na mojego bloga !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń