Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest niezwykle kremowe, bardzo łatwe z przygotowaniu, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kawy. Składa się z kakaowego biszkoptu, kremowej masy budyniowej orz kawowej pianki. Całość ozdobiona jest czekoladą.
BISZKOPT
6 białek (4+2 masy budyniowej, 2 żółtka odkładamy do masy budyniowej) ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier, wciąż miksując.
Następnie dodajemy żółtka-miksujemy.
W miseczce mieszamy mąkę,mąkę ziemniaczaną oraz kakao.
Wszystko dodajemy do masy i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół
Biszkopt studzimy.Można go opcjonalnie naponczować kawą.
MASA BUDYNIOWA
Do garnka dajemy 2 żółtka, 2/3 szkl cukru,cukier waniliowy, mąkę, 2 budynie i szklankę mleka. Wszystko mieszamy by nie było grudek-najlepiej trzepaczką.
Dodajemy resztę mleka i gotujemy mieszając. Ma nam powstać piękny, gesty budyń.
Do gorącego budyniu dodajemy 250g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Mieszamy do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Taką masę wylewamy na biszkopt. (tak masa ma być gorąca-nie studzimy jej)
Masę wyrównujemy i odkładamy do przestudzenia.
PIANKA KAWOWA
W 125ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny-dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia.
W misce ubijamy 750ml śmietanki 30 lub 36% z 2/3 szkl cukru pudru.
Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną.
Miksujemy do rozpuszczenia kawy.
Na koniec do masy dodajemy przestudzoną żelatynę. Wszystko miksujemy chwilę i przekładamy na przestudzona masę budyniową.
Wyrównujemy i posypujemy czekoladą. Ja zrobiłam czekoladowe sprężynki. Zapraszam do filmu gdzie pokazuje jak je zrobić :)Ciasto powinno postać w lodówce całą noc.
Następnego dnia pięknie się kroi, jest bardzo eleganckie, kremowe i przepyszne.
Masa kawowa jest jedną z moich ulubionych, a z orzechową bezą smakuje niesamo...
Odsłon: 8897
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 69
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 67
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 63
Dzisiejszą propozycją obiadową są plastry schabu w sosie jaki robi moja mama
Odsłon: 69
mięso jest pyszne, aromatyczne, soczyste i mięciutkie
Odsłon: 67
Sprawdzony przepis na pyszny schab. U mnie w towarzystwie ryżu i ogórka kiszo...
Odsłon: 63
Składniki
BISZKOPT 6 białek (4+2 masy budyniowej, 2 żółtka odkładamy do masy budyniowej) ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier, wciąż miksując. Następnie dodajemy żółtka-miksujemy. W miseczce mieszamy mąkę,mąkę ziemniaczaną oraz kakao. Wszystko dodajemy do masy i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 20 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół Biszkopt studzimy.Można go opcjonalnie naponczować kawą.
MASA BUDYNIOWA Do garnka dajemy 2 żółtka, 2/3 szkl cukru,cukier waniliowy, mąkę, 2 budynie i szklankę mleka. Wszystko mieszamy by nie było grudek-najlepiej trzepaczką. Dodajemy resztę mleka i gotujemy mieszając. Ma nam powstać piękny, gesty budyń. Do gorącego budyniu dodajemy 250g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Mieszamy do rozpuszczenia masła i uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Taką masę wylewamy na biszkopt. (tak masa ma być gorąca-nie studzimy jej) Masę wyrównujemy i odkładamy do przestudzenia.
PIANKA KAWOWA W 125ml gorącej wody rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny-dokładnie mieszamy i odkładamy do przestudzenia. W misce ubijamy 750ml śmietanki 30 lub 36% z 2/3 szkl cukru pudru. Następnie dodajemy kawę rozpuszczalną. Miksujemy do rozpuszczenia kawy. Na koniec do masy dodajemy przestudzoną żelatynę. Wszystko miksujemy chwilę i przekładamy na przestudzona masę budyniową.
Wyrównujemy i posypujemy czekoladą. Ja zrobiłam czekoladowe sprężynki. Zapraszam do filmu gdzie pokazuje jak je zrobić :)Ciasto powinno postać w lodówce całą noc. Następnego dnia pięknie się kroi, jest bardzo eleganckie, kremowe i przepyszne.
Przepisy Desery
Desery
Tarta z agrestem
Desery
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Desery
Słodkie bułeczki drożdżowe z dżemem i posypką z kawy
Desery
deser z domową granolą
Tarta z agrestem
Delikatny smaczny deserek.
Odsłon: 49
Serniczki pomarańczowe z galaretką i bitą śmietaną
Uwielbiam deserki w pucharkach, bo pięknie się prezentują, są szybkie w przyg...
Odsłon: 208