Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś proste a jakie smaczne ciacho. Biszkopt przełożony masą budyniową a do tego brzoskwinie zalane galaretką. Ciasto idealne nawet na komunię bo przecież sezon komunijny w pełni. Ale każda okazja jest dobra aby zjeść kawałek smacznego ciasta.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3236
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 184
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 96
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3236
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 184
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 66
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 96
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 77
Składniki
Białka oddzielić od żółtek. Obie mąki przesiać. Białka ubić a w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier. Potem nadal miksując dodawać po jednym żółtku i dodać ekstrakt waniliowy. Gdy żółtka się połączą z pianą porcjami dodawać mąkę ale mieszać delikatnie rózgą.
Gotową masę wyłożyć do formy o wymiarach 34 x 24 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i wstawić od razu do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Biszkopt piec 40 minut a potem upuścić blachę z biszkoptem na blat kuchenny z około 40 cm wysokości, wystudzić i dopiero zimny okroić nożem i wyjąć z formy.
3/4 mleka zagotować a w reszcie wymieszać budynie z cukrem. Do gotującego się mleka wlać budyń i mieszać aby nie było grudek. Gotować chwilę, dokładnie zakryć budyń folią spożywczą i wystudzić. Utrzeć miękkie masło i dodawać porcjami budyń, mieszać do gładkiej konsystencji.
Galaretki wymieszać, wystudzić. Studzić i zostawić do momentu lekkiego stężenia. Biszkopt przekroić na dwa placki, nasączyć sokiem z brzoskwiń. Pierwszy placek położyć w formie, wyłożyć masę budyniową, na nią drugi placek. Brzoskwinie pokroić, wyłożyć na górze ciasta i zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić.