Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 4726

Dodano:

Odsłon: 47987

Przepis z książki Siostry Anastazji z małymi zmianami. Genialne połączenie smaków. Po prostu idealne ciasto na różne okazje!

Składniki

  • Biszkopt kakaowy: 8 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki maki
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto kokosowe: 5 białek
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem: 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
  • 200 g masła
  • 3-4 łyżki kawy cappuccinno w proszku o smaku śmietankowym lub waniliowym
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt kakaowy:
    Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Następnie dodawać po trochu przesianą mąkę z proszkiem o kakaem. Blaszkę o wymiarach 22 x 37 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30-40 min. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.

  2. Ciasto kokosowe:
    Białka ubić na sztywno, porcjami dodawać cukier cały czas miksując. Dodać kokos z proszkiem i dokładnie wymieszać. Piec w blaszce 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni ok. 30 min. Ostudzić.

  3. Krem:
    Mleko zagotować z cukrem. Żółtka wymieszać z cukrem waniliowym, budyniem i mąką. Masę żółtkową wlać na gotujące się mleko i mieszać aż zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać po łyżce zimny budyń i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać cappuccino w proszku i dokładnie razem zmiksować.

  4. Przełożenie:
    pierwszy blat biszkoptu kakaowego - 1/2 kremu - ciasto kokosowe - 1/2 kremu - drugi blat biszkoptu kakaowego.
    Gotowe ciasto polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 27 stycznia 2014 Ciacho z wyższej półki,uwielbiam wszystko co z kokosem -)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń