Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 539 Ocena: 18948
Dodano: 12.06.2018
Odsłon: 26147
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Biszkopt ciemny:Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, do ubitych białek dodajemy po 1 żółtku i po 1 łyżce cukru cały czas miksując, aż do wyczerpania się składników.
Do ubitej piany dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia.
Wszystko dokładnie ale delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą brytfankę.
Brytfankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C i pieczemy przez około 40-45 minut. Po upływie czasu pieczenia ciasto sprawdzamy wykałaczką, jeżeli jest sucha ciasto jest upieczone, jeżeli nie pieczemy w dalszym ciągu sprawdzając ciasto co 5-10 minut. Upieczony biszkopt odkładamy do przestygnięcia.
Biszkopt kokosowy: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Do ubitej piany dodajemy kokos wymieszany z proszkiem do pieczenia.
Całość dokładnie mieszamy łyżką, a następnie wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia dużą brytfankę, takiej samej wielkości jak do pieczenia biszkoptu ciemnego.
Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.160'C przez około 45-50 minut. Po upływie czasu pieczenia wyłączamy piekarnik uchylamy lekko drzwi piekarnika tak na około 2-3 cm i pozostawiamy ciasto w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
Masa: Cukier, cukier waniliowy,budyń,mąkę i żółtka wrzucamy do jednego garnka.
Do przygotowanych składników dolewamy mleko.
Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy cały czas mieszając do momentu powstania budyniu.
Kiedy budyń po zagotowaniu będzie miał pęcherze powietrzne wówczas oznacza to że jest już gotowy i możemy odłożyć go do ostygnięcia.
Masło ucieramy na puch, dodajemy ostudzony budyń i kawę cappuccino w proszku, a następnie dokładnie miksujemy mikserem.
Ciemny ostudzony biszkopt przekrawamy na pół tak aby powstały nam dwa, na jeden ciemny biszkopt nakładamy połowę masy i rozsmarowujemy po całości.
Na masę nakładamy biszkopt kokosowy. Na biszkopt kokosowy nakładamy drugą połowę masy i również dokładnie rozsmarowujemy po całości.
Na masę nakładamy drugi ciemny biszkopt. Wierzch ciasto obsypujemy cukrem pudrem i odkładamy do lodówki na około dwie godziny.
Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (17)

basiliana 13 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetycznie wygląda. Podziwiam cierpliwość do robienia zdjęć z etapów przygotowania:) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 13 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Dużo pracy włożyłaś w ten biszkopt. Twoja rodzina pewnie nie mogła wyjść z zachwytu.Serdecznie pozdrawiam. Odpowiedzi: 1 ▼
4 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 12 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Ale smaczne ciacho! i ile pracy i serca w nim widac! Odpowiedzi: 10 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

ewka16 12 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
mniam :) Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz