Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś pyszne i proste ciasto z kremem - ciasto cappucino - na biszkopcie kakaowo-kawowym z lekkim kremem śmietankowym o smaku cappucino, serdecznie polecam :-)
Mikser, blacha o wymiarach 22cm x 33cm mierząc od spodu.
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 238
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4928
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4821
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44855
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 476
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 238
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4928
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4821
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44855
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 476
Składniki
1. Jak każde ciasto z kremem, przygotowania dzielimy na dwa etapy. Rano zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek, do białek dodajemy szczyptę soli, szklankę cukru i miksujemy na sztywno. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najwolniejszych obrotach. 2. W osobnej misce mieszamy suche składniki. 3. Zmieszane mąki z kakao i kawą dodajemy stopniowo do ciasta i miksujemy na najwolniejszych obrotach. 4. Blachę o wymiarach 22cm x 33cm mierząc od spodu, wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Pieczemy biszkopt w nagrzanym piekarniku na drugiej półce od dołu z grzaniem góra-dół przez ok. 30 minut. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. 5. Gdy biszkopt już wystygnie, to ścinamy wierzch ciasta. Ze względów estetycznych, żeby krem ładnie wyglądał na biszkopcie. 6. Przed zrobieniem kremu musimy przygotować żelatynę. Na pół szklanki wrzątku wsypujemy jedną łyżkę żelatyny, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Ale musimy mieszać od czasu do czasu, by żelatyna nie stężała, ma być chłodna i płynna. 7. Do miski wlewamy 700 ml schłodzonej śmietanki 30%, dodajemy do niej 3 łyżki cukru. Miksujemy. 8. Gdy śmietana zacznie się lekko ścinać, wtedy dodajemy stopniowo 3 łyżki suchego cappucino i dalej miksujemy. 9. W międzyczasie dodajemy też po łyżce żelatyny i miksujemy, aż śmietana będzie ładnie ubita na krem. 10. Smarujemy kremem biszkopt, który z powrotem przekładamy do blachy wyłożonej papierem. Wygładzamy i chowamy do lodówki na całą noc. 11. Na drugi dzień dekorujemy, na przykład czekoladową posypką, możemy też zetrzeć czekoladę. I gotowe. Ciasto jest przepyszne, serdecznie polecam :-)