Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cappucino z orzechami

Ciasto cappucino z orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 616

Dodano:

Odsłon: 3219

Ciasto cappucino z orzechami i jabłkami to rarytas. Jego przygotowanie jest dość pracochłonne, co niektórych może niestety zniechęcać. W smaku delikatne - idealnie nadaje się nawet jako torcik. Warto go upiec przynajmniej raz na jakiś czas.

Składniki

  • Składniki na wkładkę bakaliową: * 80 dag pokrojonych w kostkę jabłek * 1 i 1/2 szklanka cukru pudru * 1 szklanka siekanych orzec
  • Ciasto orzechowe: * 9 jaj * 20 dag cukru pudru * 10 dag mąki pszennej * 20 dag mielonych orzechów włoskich * proszek do pieczen
  • Masa cappucino: * 4 jajka * 1 szklanka cukru * 1 opakowanie kawy cappucino (orzechowe) * 1/2 szklanki wody * 20 dag masła
  • Galaretka z wiśniami: * wiśnie (najlepiej takie z syropu) * 2 galaretki wiśniowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wkładka bakaliowa:
    Pokrojone w kostkę jabłka zasypujemy 1 szklanką cukru pudru. Gdy jabłka puszczą sok, dodajemy posiekane orzechy i mąkę krupczatkę. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy resztę cukru i po jednym żółtku. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy jabłka z orzechami. Mieszamy, wylewamy na blachę. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Ciasto orzechowe:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Dalej wlewamy żółtka. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki. Na końcu wsypujemy zmielone orzechy włoskie - mieszamy do połączenia składników. Dzielimy tak powstałą masę na dwie części. Każdą z nich wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 170 stopni do tzw. suchego patyczka.

  3. Masa cappucino:
    Kawę zaparzyć w 1/3 szklanki wody. Jajka z cukrem ubijamy na parze. Dodajemy zaparzoną kawę. Mieszamy i studzimy. Zimną masę ucieramy z masłem.

  4. Galaretka z wiśniami:
    Wiśnie odsączamy z zalewy. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wody. Dodajemy odsączone wiśnie i odstawiamy do ostudzenia.
    Uwaga!
    Wiśnie w galaretce należy wylać na ciasto, gdy zaczną tężeć.

  5. Przełożenie:
    ciasto orzechowe - masa cappucino - wiśnie w galaretce - masa orzechowa - wkładka bakaliowa - masa orzechowa - ciasto orzechowe - masa orzechowa - wiórki kokosowe (lub starta czekolada wg uznania)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasiek_geo 25 kwietnia Wygląda apetycznie, ale w opisie produktów brakuje wszystkich składników i ich ilości. Szkoda!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń