Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Caprese

Ciasto Caprese

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 608

Dodano:

Odsłon: 1623

Włoskie ciasto bez mąki i proszku do pieczenia. Chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku, mocno czekoladowe, a przede wszystkim proste i szybkie do przygotowania.

Składniki

  • jajka duże 3 szt,
  • cukier 2/3 szk,
  • masło 170 g,
  • czekolada gorzka 150 g,
  • kakao 2 łyżki,
  • migdały bez skórki 200 g,
  • Polewa:
  • czekolada gorzka 50 g,
  • mleko 2 – 3 łyżki,
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto Caprese

Przygotowanie

  1. Migdały zmielić. Masło roztopić, zdjąć z palnika, dodać czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Żółtka oddzielić od białek.

  2. Żółtka wraz z cukrem ubić. Wlać mieszanką masła i czekolady i zmiksować. Następnie dodać migdały i kakao. Białka ubić na pianę, dodać do ciasta i wymieszać.

  3. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 21 cm. Piec 50 – 60 minut w temperaturze 180 stopni.

  4. Polewa: Mleko podgrzać, dodać czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia się. Przygotowaną polewą polać ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń