Desery Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
CIASTO
SKŁADNIKI:
- Mąka pszenna - 4 szklanki
-Cukier - 1 szklanka
-Jajka - 5 szt
-Proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
-Kakao - 2 łyżki
-Olej - niepełna szklanka
-Cukinia zielona starta - 3 szklanki
-Przyprawa do piernika - 4 łyżeczki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki dokładnie zmiksować.
Przełożyć do formy (24X32) wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez około 1 godzinę.
MASA
SKŁADNIKI:
-Masło - 400 g
-Cukier kryształ - 150 g
-Żółtka - 5 szt
-Mąka pszenna - 2 łyżki
-Kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
-Spirytus - 2 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Żółtka zmiksować z cukrem, dodać mąkę i wymieszać.
Kawę zalać szklanką wrzącej wody i lekko przestudzić, wlać do żółtek. Wymieszać. Postawić na kuchence i zagotować aż powstanie gęsty krem, wystudzić.
Masło utrzeć, dodawać po łyżce kremu kawowego, cały czas ucierając.
Pod koniec ucierania dodać spirytus.
Placek przekroić i przełożyć masą.
SMACZNEGO!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

zabecka 23 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Wygląda rewelacyjnie! To musi być pyszne!2 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 10 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Extra ciacho,pyszności :-)5 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 10 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Pyszne ciasto.:)4 Kto głosował? | Odpowiedz

babeczka35 10 sierpnia 2018Zgłoś do usunięcia
Podoba mi się to ciasto :)5 Kto głosował? | Odpowiedz