Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Cygańska Droga to biszkopt czekoladowy przekładany kremem. W zależności od wariantu (a jest ich bardzo wiele!), pojawiają się w nim także różne dodatki, np. owoce. Poniżej znajdziesz przepis na podstawową wersję tego przysmaku, którą możesz wzbogacić wedle uznania!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1576
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1576
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 319
Składniki
Zagotuj śmietanę kremówkę w rondelku. Zmniejsz moc palnika do minimum i wsyp do śmietany pokruszoną gorzką czekoladę. Gotuj przez chwilę, cały czas mieszając – do połączenia składników. Zmiksuj masę czekoladowo-śmietanową i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Oddziel białka od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, stopniowo wsyp do piany cukier, a następnie dodaj po kolei żółtka. Zmniejsz obroty miksera do minimum. Partiami wsyp do masy jajecznej obie mąki, kakao i proszek do pieczenia.
Wyłóż papierem do pieczenia dno formy o wymiarach 24x24 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Piecz przez około 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstaw do całkowitego wystudzenia. Przekrój na 3 blaty.
Zmiksuj krótko masę czekoladowo-śmietanową z mocno schłodzonym serkiem mascarpone. Możesz dosłodzić krem cukrem pudrem. Od razu przełóż nim blaty ciasta i wstaw je do lodówki.
Roztop w rondelku masło i czekoladę mleczną. Wymieszaj na jednolitą polewę. Gdy przestygnie, rozprowadź ją równomiernie na schłodzonym cieście. Polewę możesz dodatkowo udekorować lukrem.