Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cynamonowe w andrucie

Ciasto cynamonowe w andrucie

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 17

Dodano:

Odsłon: 29247

Smaczne i aromatyczne ciasto cynamonowe.

Składniki

  • margaryna, 1 kostka
  • jajka, 4 sztuki
  • cukier brązowy, 3/4 szklanki
  • mleko, 250 ml
  • mąka, 2 szklanki + 3 łyżki
  • proszek do pieczenia, 2,5 łyżeczki + 1 łyżeczka
  • cynamon, 1 opakowanie
  • białka jaj, 5 sztuk
  • cukier, 6 łyżek
  • mak, 0,5 szklanki
  • Rum, 2 kieliszki
  • Śmietana kremówka, 1 litr
  • cukier puder, 0,5 szklanki
  • śmietan fix, 3 sztuki
  • wafle andrutowe, 2 sztuki
  • dżem z czarnej porzeczki, 1 słoik
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto cynamonowe w andrucie

Przygotowanie

  1. Margarynę ubić z brązowym cukrem na puszystą masę, pod koniec dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a na koniec wlać mleko. Zmiksować na gładką masę. Ciasto podzielić na pół i wylać na dwie blaszki ( 36x24 cm.) Piec ok 25-30 min w temp. 180''''''''C

  2. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać mak. Delikatnie dodać do piany i wymieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać jeszcze rum i lekko wymieszać. Ciasto wyłożyć na tą samą blaszkę i piec ok 20 min w temp. 180''''C.

  3. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier oraz śmietan fix''''y.

  4. Wafle smarujemy dżemem i na waflu umieszczamy ciasto cynamonowe. Masę dzielimy na pół i nakładamy na ciasto cynamonowe, a następnie umieszczamy ciasto bezowe i przykrywamy drugą częścią ciasta cynamonowego. Delikatnie dociskamy by wyrównać ciasto i schładzamy ok godziny. Smacznego !!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń