Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26244
Dodano: 12.09.2020
Odsłon: 1553
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śliwki myjemy, osuszamy i pozbawiamy ich pestek. W misce miksujemy jajka z cukrami i cynamonem około 4 minuty. Stopniowo dodajemy mleko i olej cały czas miksując. Stopniowo dodajemy przesianą, wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia mąkę. Miksujemy do powstania jednolitej masy. Zmiksowane ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równamy je i układamy połówki śliwek tak żeby w każdym kawałku ciasta znajdowała się śliwka. W między czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 45 minut przy włączonych grzałkach góra/dół. Upieczone ciasto studzimy 20 minut w piekarniku przy zamkniętej klapie. Ostudzone kroimy na porcje i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !!!
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

mysteriouscake 14 września 2020Zgłoś do usunięcia
Witaj, podaj proszę ilość sody, ok? dzięki Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz