Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe

Przepis dnia 2016-07-01
Ciasto cytrynowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2414

Dodano:

Odsłon: 23889

Moja przyjaciółka podarowała mi przepis na ciasto z użyciem samych białek. Ja trochę zmieniłam składniki i zrobiłam ciasto cytrynowe. I wyszło bardzo smaczne, orzeźwiające. I bardzo proste w wykonaniu.

Składniki

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 125g maragaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka białek (7-8 sztuk)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1 szklanka cukru pudru + 2-3 łyżki gorącej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę keksówkę (30cm) wysmarować margaryną i posypać tartą bułką.
    Margarynę roztopić i ostudzić.

  2. Mąkę wymieszać z cukrem, migdałami, proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową. Dodać margarynę i sok cytrynowy.

  3. Białka ubić na sztywno i wmieszać delikatnie do ciasta.

  4. Ciasto przelać do formy i piec ok. 50 minut.

  5. Cukier puder wymieszać z wodą i powstałym lukrem posmarować ostudzone ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń