Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe

Ciasto cytrynowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 386 Ocena: 5237

Dodano:

Odsłon: 5948

lekkie, niezbyt słodkie ciasto, jeśli ktoś lubimy ciasta bardziej wilgotne, może nasączyć biszkopt wodą z cytryną i cukrem

Składniki

  • biszkopt z 4 jajek
  • galaretka cytrynowa 1 szt
  • budyń waniliowy 2 szt
  • cytryna 1 szt
  • jajka 2 szt
  • margaryna Kasia 1 szt
  • cukier 4 łyżki
  • śmietana kremówka 30% 1/2 l
  • cukier puder 1- 2 łyżki
  • żelatyna 2 łyżki
  • herbatniki
  • kawałek czekolady
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto cytrynowe

Przygotowanie

  1. 1. 1 szkl wody zagotować, rozpuścić w niej galaretkę, w 1 szkl wody rozpuścić 4 łyżki cukru i 2 budynie, wycisnąć do nich sok z 1 cytryny,
    galaretkę zagotować, ugotować na niej budynie, wystudzić,
    2. margarynę utrzeć z 2 żółtkami, dodawać po łyżce zimny budyń, ucierać na krem, na koniec dodać ubitą pianę z 2 białek,
    3. krem rozłożyć na biszkopcie,
    4. śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę, śmietanę wyłożyć na krem, zostawiając trochę na posmarowanie wierzchu,
    5. na śmietanie ułożyć herbatniki, posmarować resztą śmietany, na wierzch zetrzeć czekoladę, odstawić do wystudzenia,



    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń