Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto cytrynowe z porzeczkami

Ciasto cytrynowe z porzeczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 745 Ocena: 14446

Dodano:

Odsłon: 131

Placek cytrynowy z dodatkiem budyniu i kokosu. Porzeczki orzeźwiają, kruszonka chrupie.

Składniki

  • mąka pszenna 100 g
  • budyń waniliowy 30 g
  • 2 jajka + ok.25 ml mleka
  • masło lub margaryna 100 g
  • cukier 100 g
  • skórka z cytryny i proszek do pieczenia po 1 łyżeczce
  • czerwona porzeczka 170 g
  • Kruszonka : schłodzone masło 25 g
  • mąka pszenna 50 g
  • cukier 25 g
  • bułka tarta i wiórki kokosowe
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto cytrynowe z porzeczkami

Przygotowanie

  1. TORTOWNICA 20-21 cm.
    Do ciasta wszystkie produkty w temperaturze pokojowej.
    Porzeczki delikatnie oberwać z gałązek, przełożyć na talerz, posypać odrobiną mąki i kokosu, lekko potrząsnąć aby obtoczyć.
    Kruszonka.
    Składniki kruszonki przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Wstawiamy do lodówki.
    Mąkę wymieszać z budyniem, proszkiem do pieczenia i startą skórką cytrynową.
    Masło utrzeć z cukrem na gładką masę.
    Dodawać jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając.
    Dodać mąkę, w miarę potrzeby mleko i ucierać tylko do połączenia się składników.
    Tortownicę wysmarować margaryną posypać bułką tartą.Przełożyć do niej ciasto, wyrównać, a na górę równomiernie rozsypać porzeczki.
    Wierzch posypać kruszonką.

  2. Piec w temperaturze 170ºC przez około 50 minut do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń