Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 552

Dodano:

Odsłon: 4649

Ciasto na bazie gorzkiej czekolady - niezbyt słodkie, ale pyszne, świetnie się sprawdza na rodzinnych imprezach. Można je także zrobić w formie tortu :)

Składniki

  • Biszkopt z octem
  • MASA: 250 gram gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki (30-36 %)
  • 1 łyżka rumu
  • 1 łyżka cukru - opcjonalnie
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis na biszkopt znajdziecie wśród moich przepisów :)

    Masę robi się bardzo szybko i w prosty sposób, jednak należy ją zrobić dzień wcześniej, gdyż musi stężeć.

    Śmietankę należy przelać do garnka i zagotować, następnie dodać połamaną czekoladę, rum i cukier (zazwyczaj go nie dodaję, jednak jeśli ktoś nie lubi bardzo deserowego ciasta, może jak najbardziej go dodać :)
    Mieszać, aż masa będzie jednolita.

    Masę zostawić do ostygnięcia i stężenia w chłodnym miejscu - najlepiej na noc.

  2. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie części, skropić spirytusem. Wyłożyć 2/3 masy, nakryć drugą częścią ciasta. Wierzch i boki posmarować pozostałą masą. Udekorować wedle uznania :)

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń