Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 89 Ocena: 3757

Dodano:

Odsłon: 1012

Jedną warstwę można posmarować powidłami śliwkowymi, aby trochę przełamać słodki smak.

Składniki

  • mąka 15 dag
  • cukier 20 dag
  • cukier puder 2 łyżki
  • białka 7 szt
  • margaryna 17,5 dag
  • kakao 2 czubate łyżki
  • czekolada mleczna 20 dag
  • płatki migdałów 5 dag
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić z cukrem na gęstą masę.
    Dodać mąkę, kakao i 5 dag roztopionej i wystudzonej margaryny. Dokładnie zmiksować.
    Wlać do formy(10x25) wyłożonej papierem. Piec ok. 35 min w temp.180 st.

  2. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części.

  3. Resztę margaryny roztopić. Dodać czekolady. Ciągle mieszać do momentu roztopienia się czekolad. Dodać cukier puder. Dokładnie wymieszać.
    Masę wystudzić często mieszając. W miarę stygnięcia masa będzie gęstnieć. Posmarować ciasto między warstwami oraz wierzch i boki ciasta. Obsypać płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń