Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dla Was prosty przepis na przepyszne ciasto z dosłownie kilku składników, które raczej zazwyczaj mamy w domu :) Szybko, smacznie i dość tanio :) Ciasto jest kremowe w środku i z kruchą skorupką na wierzchu. Idealne na każdą okazję! Polecam!
mikser, miska, tortownica 24 cm
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 291
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 291
Składniki
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Masło i czekoladę rozpuszczamy - można to zrobić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną masę, stopniowo dodając cukier.
Żółtka mieszamy z kakao i dodajemy je do czekolady z masłem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie łączymy z masą czekoladową, tak, aby nie stracić puszystej piany.
Całość przelewamy do tortownicy 24 cm i pieczemy przez 25 minut. Ciasto studzimy w temperaturze pokojowej. Dowolnie dekorujemy. Proszę się nie martwić, środek ciasta opadnie i zrobi się wgłębienie - taki jego urok :) Ciasto jest kremowe, ale nie będzie surowe.