Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo proste i szybkie ciasto czekoladowe z dodatkiem kawałków czekolady oraz udekorowane cukrem pudrem
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93850
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2708
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3531
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1628
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2300
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93850
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2708
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3531
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1628
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2300
Składniki
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy. Żółtka miksujemy ok 1 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Masę przekładamy doblaszki do pieczenia natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku jeszcze odrobinę niedopieczone. Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.
Masło rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, odstawiamy. Żółtka miksujemy ok 1 minuty z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Masę przekładamy doblaszki do pieczenia natłuszczonej i posypanej tartą bułką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i pieczemy do suchego patyczka. Ja piekłam w tej temperaturze ok 30 minut potem zmniejszyłam na 150 C i piekłam jeszcze 10 minut bo ciasto było już dobrze przyrumienione z wierzchu a w środku jeszcze odrobinę niedopieczone. Wystudzone ciasto dekorujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą.