Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie i bardzo proste do wykonania ciacho, podobno ulubione S.P. Krolowej Elzbiety, ale cos mi mowi ze dla niej nie robiono go z kupnych herbatnikow ;-) My sprawe troche upraszczamy, ale i tak jest pycha.
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 290
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1622
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 290
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1622
Składniki
Herbatniki polamac na drobne kawaleczki. Maja byc wyczuwalne w ciescie, nie mozna ich sproszkowac. W garnku na wolnym ogniu zagotowac smietane z maslem i czekolada, mieszajac aby masa sie nie przypalila. Goraca mase czekoladowa wlac do miski z herbatnikami i dokladnie wymieszac do polaczenia sie skladnikow (bardzo dobrze robi sie to reka w rekawiczce, ale mozna tez lyzka). Ja dodaje takze kilka kropel olejku pomaranczowego. Przelozyc do okraglej formy (ok 16cm) wylozonej folia spozywcza, dobrze docisnac aby ciasto nie mialo "dziur" i wstawic do lodowki do zastygniecia. Potrwa to mimimum godzine.
Przygotowujemy polewe, podgrzewajac wszystkie jej skladniki do calkowitego sie ich rozpuszczenia i polaczenia. Po wystygnieciu wyjmujemy ciasto z foremki i dekorujemy polewa. Schladzamy kilka minut i gotowe. Smacznego.