Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto czekoladowo-bananowe z orzechami"
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 229
Uwielbiasz jeść słodkie batoniki? Jeśli kochasz snickersy, wypróbuj naszą gen...
Odsłon: 229
Składniki
Utrzyj 100 g masła ze 150 g cukru, cukrem wanilinowym i jajkami. Obrany banan rozgnieć i zmiksuj z tą masą. Mąkę wymieszaj z kakao, czekoladą i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Ciasto wylej do formy. Piecz 55 minut w temperaturze 175 °C.
Resztę bananów obierz, pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Po 10 minutach pieczenia ciasto wyjmij i ułóż na nim rzędami połowę plasterków banana. Piecz dalej.
Na rozgrzaną patelnię wsyp 70 g cukru. Stop go na karmel, dodaj orzeszki ziemne, wymieszaj i rozsmaruj masę na pergaminie. Pozostałe plasterki banana pokrój. Masę karmelową połam, odłóż 1/3, a resztę pokrusz w malakserze. Twaróg utrzyj z łyżką cukru i 200 g śmietany. Połącz z kosteczkami bananów i pokruszonym karmelem.
Ciasto rozetnij, przełóż kremem i wstaw do lodówki. Pozostałą śmietanę podgrzej, dodaj do niej resztę masła orzechowego. Z tej polewy zrób kleksy na wierzchu ciasta. Posyp odłożonym karmelem z orzeszkami.
Czas przygotowania: 100 minut. Cena porcji: ok. 5 zł. Kalorie: porcja 440 kcal.Źródło: Na żywo