Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowne ciasto z gruszkami, które zrobi wrażenie nawet na teściowej. Jego przygotowanie jest nieco czasochłonne, ale zdecydowanie warte włożonego wysiłku. Jest tak dobre, że znika już pierwszego dnia. Lepiej od razu przygotujcie podwójną porcję.
Polecam.
Odsłon: 377
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1550
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 565
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1936
Polecam.
Odsłon: 377
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1550
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 565
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1936
Składniki
Oddziel białka od żółtek i ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, utrwalając ją cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka i ubijaj na puszystą masę. Wsyp mąkę zmieszają z proszkiem do pieczenia i wlej olej. Wymieszaj ciasto i podziel na dwie, równe części – do jednej dodaj kakao i dokładnie połącz.
Przygotuj dwie blaszki (33 x 21 cm) i wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wylej ciasta i równomiernie rozprowadź. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180°C.
Wlej 500 ml mleka do garnka i zagotuj w międzyczasie wymieszaj budyń z cukrem i żółtkiem za pomocą widelca lub miotełki. Przelej zawiesinę na gotujące mleko i przygotuj budyń. Odstaw garnek do przestygnięcia. Zmiksuj miękkie masło dodając stopniowo zimny budyń. Małym strumieniem wlej rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i połącz na gładki, jednolity krem.
Umyj i osusz gruszki, a następnie obierz, usuń nasionka i pokrój w drobną kostkę. Rozpuść żelatynę w 70 ml wrzątku i odstaw do przestygnięcia.
Zimną śmietanę ubij mikserem na wysokich obrotach na puszysty krem, w międzyczasie dodawaj cukier puder. Następnie dolej tężejącą żelatynę. Wrzuć pokrojone gruszki do śmietanowej masy i wymieszaj łyżką.
Wyłóż ciemny biszkopt i posmaruj go czekoladowym kremem, po czym przykryj jasnym biszkoptem. Na górę ciasta wyłóż piankę śmietanową i wstaw do lodówki do schłodzenia. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Możesz je udekorować wiórkami czekolady.