Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto czekoladowe z kremem z bitej śmietany i suszonych śliwek
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 79
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 31
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 113
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 700
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 79
Składniki
Moczymy śliwki w brandy. 300 gram czekolady z cukrem i 1 łyżeczką kawy rozpuszczamy w garnuszku wstawionym do garnka z gorącą wodą. Jak czekolada się rozpuści, zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do przestudzonej czekolady, razem z masłem i mąką i wszystko miksujemy. Białka ubijamy oddzielnie i delikatnie łączymy z czekoladową masą. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzimy ciasto. Po ostudzeniu ostrym nożem robimy nacięcie w ksztalcie koła, zostawiając od brzegu ok 2-3 cm. Wyjmujemy krążek ciasta z wierzchu i wydrążamy środek ciasta tak, żeby została warstwa ok 2 cm z każdej strony. Kawałki ciasta ze środka kruszymy. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, Śliwki mielimy razem z brandy. Mieszamy delikatnie śliwki, śmietanę oraz pokruszone ciasto ze środka. Napełniamy tą masą wnętrze ciasta. Przykrywamy uprzedni wyjętym krążkiem ciasta.
Rozpuszczamu pozostałą czekoladę razem z jedną łyżką kawy. Smarujemy polewą ciasto. Czekamy aż ciasto przestygnie i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej całą noc.