Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto z truskawkami, jabłkami i śliwkami z polewą mocno czekoladową.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
0,5 kostki margaryny włożyć do zamrażalnika, aby była jak najtwardsza. Mąkę, kaszę manną, cukier i proszek do pieczenia wymieszać. Tortownicę o średnicy około 24 cm natłuścić, np. margaryną. Połowę przygotowanej suchej mieszanki wysypać na dno tortownicy i równomiernie rozprowadzić.
Jabłka obrać, usunąć niejadalną część i pokroić w cząstki. Ułożyć w tortownicy na mieszance, tak jak jest to pokazane na zdjęciu.
Na jabłkach ułożyć wypestkowane połówki śliwek i truskawki. Całość przysypać resztą suchej mieszanki.
0,5 kostki wyjętej z zamrażalnika margaryny pokroić na cienkie plastry i ułożyć na wierzchu. Można też margarynę utrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta.
Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 1,5 godziny. Jeżeli używane są mrożone owoce, czas pieczenia należy wydłużyć o 15 minut. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić.
Przygotować polewę czekoladową. Rozpuścić w garnku margarynę, dodać wodę, cukier i kakao. Wszystko dobrze wymieszać i podgrzewać powoli aż do rozpuszczenia składników. Następnie polewę przestudzić mieszając, aby pozostała gładka i jednolita. Garnek z polewą można włożyć na chwilę do zimnej kąpieli wodnej. Gęstą, aksamitną polewą polać wystudzone ciasto.