Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto delicja

Ciasto delicja

Autor:

Przepisów i artykułów: 329 Ocena: 4362

Dodano:

Odsłon: 3845

pyszne ciasto, pomysł na wykorzystanie pozostałych z innych wypieków białek

Składniki

  • biszkopt: jajka 5 szt
  • mąka 1 szkl
  • cukier 1 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • galaretka: brzoskwinie w puszce 1 szt
  • galaretka cytrynowa 1 szt
  • beza: białka 8 szt
  • wiórki kokosowe 20 dag
  • mak 20 dag
  • cukier 20 dag
  • masa śmietankowa: śmietanka 30-36% 0,5 l
  • galaretka cytrynowa
  • biszkopty
  • czekolada mleczna + mleko 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. na biszkopt oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno, dodać cukier a na koniec żółtka, chwilę ubijać, dodać przesianą z proszkiem mąkę, delikatnie wymieszać łyżką, wyłożyć na blaszkę, wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika, piec 20-25 min, wyjąc z formy, wystudzić,
    2. na bezę ubić na sztywno białka, dodać cukier a następnie wiórki i mak oraz proszek do pieczenia, wyłożyć na tę taka samą formę, wstawić do nagrzanego do 175 st piekarnika, piec ok 25 min,
    3. brzoskwinie odcedzić z syropu, drobno pokroić, 1/2 szkl syropu oraz 1/2 szkl wody zagotować, do gorącego płynu wsypać galaretkę, dokładnie rozmieszać, połączyć z brzoskwiniami, ( w czasie upałów można dodać 1/2 łyżeczki żelatyny ), odstawić do wystygnięcia,
    4. na masę śmietankową rozpuścić galaretkę i 1/2 szkl gorącej wody, odstawić do wystygnięcia, wystudzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać tężejącą galaretkę,
    5. czekoladę połamać wraz z mlekiem rozpuścić na parze,
    6. składanie ciasta: jasny biszkopt (można nasączyć wodą z cukrem i cytryną) - tężejąca galaretka z brzoskwiniami - beza kokosowa - śmietanka z galaretką cytrynową - biszkopty zamoczone w syropie z brzoskwiń - rozpuszczona czekolada, odstawić na 2 godz do lodówki




    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń