Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne miodowe blaty przełożone budyniem na bazie śmietany i kwaskowatymi powidłami, przepyszne połączenie. "Doskonalec" kiedy zmięknie dosłownie rozpuszcza się w ustach...
Masło roztopić z miodem, ostudzić.
Mąkę przesiać z sodą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać jaja i mieszankę miodową, zagnieść kruche elastyczne ciasto.
Ciasto podzielić na 7 równych części.
Kwadratową blaszkę o boku 25 cm wyścielić papierem do pieczenia, pierwszą część ciasta wywałkować na cienki placek, upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na złoto, u mnie trwało to około 6 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
Wyjąć razem z papierem, ułożyć do wystygnięcia na płaskiej powierzchni.
Czynność powtórzyć jeszcze 6 razy, łącznie mamy mieć 7 blatów.
UWAGA: Ciasto będzie się ładnie poddawało wałkowaniu kiedy tuż przed tą czynnością ogrzejemy każdy z kawałków ciepłem dłoni lekko ugniatając.
Krem.
Mleko zagotować z cukrami i masłem.
Śmietankę wymieszać dokładnie z jajami i obiema mąkami (zmiksowałam krótko na średnich obrotach).
Kiedy mleko się zagotuje wlać mieszankę i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia i jeszcze dodatkowo około 3 minut.
Blachę, w której piekły się wszystkie blaty wyłożyć którymś z wcześniej użytych papierów, ułożyć pierwszy blat, wysmarować 1/6 częścią gorącego jeszcze (!) kremu, przykryć kolejnym blatem i tak do wykończenia składników pamiętając żeby ze 2 lub warstwy miały dodatek powidła.
UWAGA: Dobrze jest by wierzch ciasta pokryty był cieniutką warstwą kremu (zabezpieczy on ciasto przed podsychaniem i dodatkowo sprawi, że całość szybciej zmięknie).
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej 24 godziny), przed podaniem polewą dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem i posypujemy bakaliami.
Smacznego !
pikantne meksykańskie chili con carne i sycący placek z cukinii i ryżu /tak t...
Odsłon: 630
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2652
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 33
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 170
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 27
Lekka i smaczna sałatka idealna na różne okazje może zastąpić danie obiadowe,...
Odsłon: 2652
Pyszna sałatka którą bardzo lubi moja córka chodź nie jest wegetarianką bard...
Odsłon: 33
Pyszne, proste w przygotowaniu i bardzo ste żeberka.
Odsłon: 170
Polecam bardzo smaczną sałatkę ze śledzi al -matias z suszonymi pomidorami w...
Odsłon: 27
Składniki
Masło roztopić z miodem, ostudzić.
Mąkę przesiać z sodą, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, dodać jaja i mieszankę miodową, zagnieść kruche elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na 7 równych części. Kwadratową blaszkę o boku 25 cm wyścielić papierem do pieczenia, pierwszą część ciasta wywałkować na cienki placek, upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, na złoto, u mnie trwało to około 6 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). Wyjąć razem z papierem, ułożyć do wystygnięcia na płaskiej powierzchni. Czynność powtórzyć jeszcze 6 razy, łącznie mamy mieć 7 blatów. UWAGA: Ciasto będzie się ładnie poddawało wałkowaniu kiedy tuż przed tą czynnością ogrzejemy każdy z kawałków ciepłem dłoni lekko ugniatając. Krem. Mleko zagotować z cukrami i masłem. Śmietankę wymieszać dokładnie z jajami i obiema mąkami (zmiksowałam krótko na średnich obrotach). Kiedy mleko się zagotuje wlać mieszankę i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia i jeszcze dodatkowo około 3 minut. Blachę, w której piekły się wszystkie blaty wyłożyć którymś z wcześniej użytych papierów, ułożyć pierwszy blat, wysmarować 1/6 częścią gorącego jeszcze (!) kremu, przykryć kolejnym blatem i tak do wykończenia składników pamiętając żeby ze 2 lub warstwy miały dodatek powidła. UWAGA: Dobrze jest by wierzch ciasta pokryty był cieniutką warstwą kremu (zabezpieczy on ciasto przed podsychaniem i dodatkowo sprawi, że całość szybciej zmięknie). Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej 24 godziny), przed podaniem polewą dekorujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z masłem i posypujemy bakaliami. Smacznego !
Przepisy Desery
Desery
Ciasto przekładaniec
Desery
Ciasto toffi ze słonecznikiem
Desery
Ciasto z masłem orzechowym
Desery
Ciasto Mleczna Kanapka
Ciasto przekładaniec
Ciasto przekładaniec to ciasto bez pieczenia. Ciasto bardzo proste , smaczne...
Odsłon: 178
Ciasto toffi ze słonecznikiem
Pyszne ciasto o smaku toffi biszkopt oraz krem , nasączone naparem z kawy pos...
Odsłon: 171