Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe dla leniwych to świetny smakołyk, który zawsze się udaje. Ciasto nie wymaga wyrabiania, jest proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Może stanowić znakomitą propozycją na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98424
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1939
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5782
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5785
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 98424
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1939
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5782
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5785
Składniki
W dużej misce lub garnku umieszczamy po kolei : jajka, pokruszone drożdże, cukier puder, olej, zimne mleko, mąkę oraz cukier wanilinowy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie rozprowadzamy.
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy zimne masło i wszystko łączymy, delikatnie rozcierając w palcach do momentu aż powstanie kruszonka czyli ( większe grudki ). Wierzch ciasta posypujemy przygotowaną kruszonką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st. C około 50 minut, upieczone ciasto studzimy w piekarniku.