Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo szukałam przepisu na ciasto drożdżowe próbowałam wiele przepisów ten sprawdza się we wszystkich wersjach jako podstawa strucli i zwykły drożdżak z owocami najbardziej zaskakuje mnie to ,że długo utrzymuje świeżość .
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 386
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 292
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 536
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3486
Smak tego dania bardzo dobrze pasuje do różnych dodatków typu ryż, kasza lub...
Odsłon: 386
Połączenie ryżu, mięsa i kapusty znają i kochają chyba wszyscy. Poniżej przep...
Odsłon: 292
Jak już pewnie wiecie uwielbiam czekoladę, dlatego dzisiaj zapraszam na przep...
Odsłon: 536
Często dań z podrobów nie zalicza się do wyszukanych potraw i bagatelizuje si...
Odsłon: 3486
Składniki
Stopić i schłodzić masło.Wsypać mąkę do miski,dosypać cukier i sól , zamieszać.Rozbełtać jajko i wraz z masłem wlać na brzeg mąki w misce. Podgrzać mleko do letniej temperatury, rozrobić w nim drożdże .Dodać do mąki i całość wyrobić szybko mikserem .W końcowej fazie wyrabia ciasto powinno być jednorodne i lepkie.
Ciasto nakryć i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce , żeby wyrosło . Na strucle przygotowanie ciasta:
Cienko posypać blat kuchenny mąką wyrabiać energicznie ciasto przez około 5 minut , gniotąc i uderzając o blat , aż stanie się elastyczne i nie będzie się kleić .Rozwałkować na prostokąt posmarować nadzieniem zwinąć ciasno. odstawić lekko do wyrośnięcia na 10 minut.
Piekarnik 200 C piec około 35 minut .
Natomiast jako placek ja wole gruby :) więc robię z dwóch porcji i zaraz po wyrobieniu nakładam do wysmarowanej dużej blaszki posypuje ulubionymi owocami dostępnymi oraz kruszonką .Jestem zmechanizowana więc wszystkie składniki daję do maszynki do pieczenia chleba najpierw płynne potem sypkie i wyrabiam przez 17 minut :)
Podałam dokładna instrukcje wykonania bo tak jak Ja na początku ciasto drożdżowe było dla mnie czarną magią :)
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt z 4 jaj
Desery
Domowa chałwa
Desery
Ciasto Ferrero Rocher
Desery
Truskawki z bitą śmietaną
Biszkopt z 4 jaj
Przepis na klasyczny, jasny biszkopt z 4 jaj.
Odsłon: 128
Domowa chałwa
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 2394