Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z nas nie lubi ciast ? A ciasto drożdżowe z jabłkami to chyba w wielu domach ulubiony przysmak..W moim zdecydowanie TAK!!!
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34106
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1269
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113563
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34106
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1269
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113563
Składniki
Drożdże skruszyć do dużej miski, dodać kilka łyżek cukru i czekać aż się rozpuszczą. W tym czasie jaj ubić z pozostałym cukrem. Do rozpuszczonych drożdży dodać kilka łyżek mąki i tyle podgrzanego mleka, by zaczyn miał konsystencje gęstej śmietany. Pozostawić na kilka minut. Następnie do gotowego zaczynu przelać stopione masło, ubite jaja, pozostałe mleko i dodać mąkę. Wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem przełożyć część ciasta i zetrzeć owoce, które można porypać cukrem i cynamonem. Na owoce rozłożyć pozostałe ciasto, posmarować roztrzepanym jajem i posypać kruszonką (masło na kruszonkę stopić i połączyć z mąką i cukrem pudrem).
Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 min. Następnie studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!