Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto z nas nie lubi ciast ? A ciasto drożdżowe z jabłkami to chyba w wielu domach ulubiony przysmak..W moim zdecydowanie TAK!!!
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2091
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10969
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 87
Chociaż te mięsne roladki mogą wydawać się skomplikowaną potrawą wprost z wyk...
Odsłon: 2091
Najlepsze przepisy to te, które pozwalają na tworzenie potrawy bez ścisłego o...
Odsłon: 10969
Czy zimą marzy ci się czasem sałatka z czerwonych warzyw? Niestety, nie ma wt...
Odsłon: 87
Składniki
Drożdże skruszyć do dużej miski, dodać kilka łyżek cukru i czekać aż się rozpuszczą. W tym czasie jaj ubić z pozostałym cukrem. Do rozpuszczonych drożdży dodać kilka łyżek mąki i tyle podgrzanego mleka, by zaczyn miał konsystencje gęstej śmietany. Pozostawić na kilka minut. Następnie do gotowego zaczynu przelać stopione masło, ubite jaja, pozostałe mleko i dodać mąkę. Wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem przełożyć część ciasta i zetrzeć owoce, które można porypać cukrem i cynamonem. Na owoce rozłożyć pozostałe ciasto, posmarować roztrzepanym jajem i posypać kruszonką (masło na kruszonkę stopić i połączyć z mąką i cukrem pudrem).
Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 min. Następnie studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!