Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Ciasto drożdżowe z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 489 Ocena: 5145

Dodano:

Odsłon: 1503

Kto z nas nie lubi ciast ? A ciasto drożdżowe z jabłkami to chyba w wielu domach ulubiony przysmak..W moim zdecydowanie TAK!!!

Składniki

  • Ciasto drożdżowe :
  • mąka pszenna 1000 g
  • drożdże świeże 100g
  • jaja 4 szt
  • mleko 1 szklanka
  • cukier drobny 2/3 szklanki
  • margaryna 250 g
  • Nadzienie :
  • jabłka 800 g
  • cukier 2 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka
  • Do posmarowania :
  • masło 35 g
  • jajo 1 szt
  • mąka 3-4 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto drożdżowe z jabłkami

Przygotowanie

  1. Drożdże skruszyć do dużej miski, dodać kilka łyżek cukru i czekać aż się rozpuszczą. W tym czasie jaj ubić z pozostałym cukrem. Do rozpuszczonych drożdży dodać kilka łyżek mąki i tyle podgrzanego mleka, by zaczyn miał konsystencje gęstej śmietany. Pozostawić na kilka minut. Następnie do gotowego zaczynu przelać stopione masło, ubite jaja, pozostałe mleko i dodać mąkę. Wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.

  2. Na dużą blachę wysmarowaną tłuszczem przełożyć część ciasta i zetrzeć owoce, które można porypać cukrem i cynamonem. Na owoce rozłożyć pozostałe ciasto, posmarować roztrzepanym jajem i posypać kruszonką (masło na kruszonkę stopić i połączyć z mąką i cukrem pudrem).

  3. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 30-35 min. Następnie studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń