Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne szaleństwo z jagodami. Czasami trzeba ,bo sezon jagodowy jest bardzo krótki. Przepis na małą keksówkę.
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 87
Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...
Odsłon: 87
Składniki
Drożdże mieszamy z cukrem. Kiedy staną się płynne ,wlewamy letnie mleko ,wsypujemy 100 g mąki ,szczyptę soli i mieszamy ,tak by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu. Żółtka i jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i łączymy ją z wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki oraz startą skórkę cytrynową. Wyrabiamy ręką około 15 min. Wlewamy letnie roztopione masło i wyrabiamy ,dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Wkładamy je do posmarowanej masłem i posypanej mąką prostokątnej formy. Na wierzchu wysypujemy jagody i postawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 20-30 min. Przygotowujemy kruszonkę : zimne masło siekamy w mące ,cukrze waniliowym i cukrze pudrze ,rękami ugniatamy kruszące się ciasto. Kruszymy je równomiernie nad jagodami. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy 30-35 min.
Przepisy Desery
Desery
Deser owocowy z lodami i musem z czarnej porzeczki
Desery
Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi
Desery
Ciasto z truskawkami
Desery
Tradycyjny kujawiok
Deser owocowy z lodami i musem z czarnej porzeczki
Dzisiaj serwuje deser z owoców mieszanych z pysznymi lodami z czerwonej porze...
Odsłon: 3
Lody porzeczkowe z różami kandyzowanymi
Polecam pyszne lody z czerwonej porzeczki ,smak lodów lekko kwaśny, a dodatek...
Odsłon: 12