Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 1888
Dodano: 30.09.2016
Odsłon: 28022
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Do dużego naczynia, ja używam największego garnka, wsypać mąkę i cukry.
W rondlu rozpuścić tłuszcze.
W garnuszku rozetrzeć drożdże z małą łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody. Pozostawić w ciepłym miejscu. Odczekać około 10 min, aż drożdże wyrosną.
Wbić jaja do mąki. Dodać aromat cytrynowy, rozpuszczone tłuszcze, ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 10 min.
Przykryć garnek ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Z podanych składników zrób kruszonkę. Wyrobioną, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch możesz rzucić parę garści jagód ( używam również mrożonych) i kruszonkę.
Piecz około 40-45 min, aż się ciasto zarumieni na złoto-brązowo.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

Docherro 02 października 2016Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam takie ciasta:)3 Kto głosował? | Odpowiedz

bellamozzarella 01 października 2016Zgłoś do usunięcia
mniammm....wyglàda bardzo smakowicie;-)3 Kto głosował? | Odpowiedz