Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
najlepszy przepis mojej babci Zosi
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9553
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9553
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
Do dużego naczynia, ja używam największego garnka, wsypać mąkę i cukry. W rondlu rozpuścić tłuszcze. W garnuszku rozetrzeć drożdże z małą łyżeczką cukru i łyżką ciepłej wody. Pozostawić w ciepłym miejscu. Odczekać około 10 min, aż drożdże wyrosną.
Wbić jaja do mąki. Dodać aromat cytrynowy, rozpuszczone tłuszcze, ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto około 10 min. Przykryć garnek ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Z podanych składników zrób kruszonkę. Wyrobioną, owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Kiedy ciasto urośnie, przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch możesz rzucić parę garści jagód ( używam również mrożonych) i kruszonkę. Piecz około 40-45 min, aż się ciasto zarumieni na złoto-brązowo.