Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z czym podajecie drożdżowe ciasto - z konfiturą czy może szklanką ciepłego mleka?
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1409
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5923
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8869
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18693
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1409
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5923
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8869
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18693
Składniki
Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i odrobiną ciepłego mleka, odstawić na 10 minut aby zaczęły pracować.
Wymieszać mąkę, pozostałe mleko i cukier, rozpuszczone, przestudzone masło, jajko, żółtka, sól oraz zaczyn drożdżowy. Mieszać łyżką lub mikserem przez 10 minut do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić na 60-90 minut do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm), wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić aby podrosło na 30 minut.
W międzyczasie przygotować kruszonkę – wymieszać zimne, posiekane w kostkę masło, mąkę i cukier i rozgniatać w palcach aby powstały niewielkie kawałki ciasta.
Kruszonkę wyłożyć na ciasto.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza, piec przez 30-35minut lub do suchego patyczka, na złoty kolor.