Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2427

Dodano:

Odsłon: 8527

Chodziło za mną ciasto drożdżowe, takie wysokie, puszyste i z kruszonką koniecznie. Ale nie mogło być za suche, więc dorobiłam masę serową i wrzuciłam trochę malin i czereśni. I wyszło dokładnie to, czego chciałam. :)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • 500g mąki pszennej
  • 100g masła
  • 42g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • 250ml mleka
  • 125g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Masa serowa:
  • 500g mielonego twarogu z wiaderka
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Kruszonka:
  • 150g masła
  • 130g mąki pszennej
  • 70g drobnych płatków owsianych
  • 90g cukru
  • 400g dowolnych drobnych owoców (u mnie czereśnie i maliny)
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać. Drożdże i dwie łyżki cukru rozprowadzić w ciepłym mleku, następnie dodać dwie łyżki mąki i wymieszać. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na ok. 15-20 minut do wyrośnięcia.
    W międzyczasie rozpuścić masło. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać. Do wyrośniętego zaczynu dodać żółtka z cukrem, rozpuszczone masło i mąkę. Wyrobić ciasto i znów odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

  2. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrem, dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać wszystko tylko do połączenia składników.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć w formie i rozciągnąć na całą długość. Wylać masę serową. Poukładać owoce (czereśnie wydrylować i przekroić na pół).

  4. Kruszonka: Masło rozpuścić i ostudzić. Cukier, mąkę i płatki owsiane wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść kruszonkę. Posypać nią ciasto.

  5. Piec ok. 45-50 minut.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń